Monosit alt tipleri (CD14 ve CD16) allojenik ve otolog kök hücre naklinde erken engrafman habercilerinden midir?
Are monocyte subtypes (CD14 and CD16) precursors of early engraftment in allogeneic and autologous stem cell transplantation?
- Tez No: 852377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN AYTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hematolojik malignite, kemik iliği transplantasyonu, engrafman, Haematological malignancy, bone marrow transplantation, engraftment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç: Hematopoietik kök hücre nakli tüm hematopoezlerin ve immün sistemin donör hücreleri ile yenilendiği bir tedavi yöntemidir. Malign ve benign hematolojik hastalıklar hematopoietik kök hücre nakli için endikasyon oluşturmaktadır. Transplantasyondan sonra ilk yerleşen hücreler monositler olup ardından hızla nötrofiller, trombositler ve naturel killer (NK) hücreleri gelmektedir. Literatür taramalarında hematopoietik kök hücre nakil sonrasında nötrofil engrafmanından birkaç gün önce monosit yükselmesine dair çalışmalar mevcuttur. Bizim de çalışmamızdaki amaç hematopoietik kök hücre nakli yapılan merkezimizde, allojeneik ve otolog periferik kan kök hücre nakil sonrasında bakılan monosit ve alt tiplerinin (CD14 ve CD16) engrafmanın erken habercileri olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji Kemik İliği Nakil Merkezinde 1 Temmuz 2022-31 Mayıs 2023 tarihleri arasında dışlanma ve dahil edilme kriterlerine uyan, allojeneik ve otolog periferik kan kök hücre nakli olan 56 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma nakil sonrası ilk gün ile nötrofil ve platelet engrafmanı sağlanana kadar geçen süre boyunca bakılan hemogram ve biyokimya test sonuçlarına göre değerlendirildi. Kan hücrelerini analiz eden hemogram testine göre engrafman günleri kaydedildi. Nakil sonrası, engrafman öncesi monosit değerinin ani yükseldiği gün monosit engrafman günü olarak belirlendi ve monosit engrafman günlerinde periferik kan örneği ile flowsitometre çalışıldı. Flowsitometrede toplam monosit ve alt tipleri olan CD14 ve CD16 yüzdeleri ile lenfosit ve alt tipleri olan CD3, CD4, CD8, CD19 ve CD27 bakıldı. Bakılan periferik kök hücre belirteçleri, immunofenotipik analizler, naviosex (Beckman Coulter, İreland) cihazında akım sitometre yöntemi ile gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmaya 1 Temmuz 2022-31 Mayıs 2023 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji Kemik İliği Nakil Merkezine başvuran 56 allojeneik ve otolog periferik kan kök hücre nakli olan hasta alınmıştır. Toplam hastaların yaşı minimum 19 iken, maksimum 72 şeklindeydi. Cinsiyet dağılımında ise %57,1'i erkek iken, %42,9'u kadın idi. Hastaların %42,9'una allojeneik, %57,1'ine otolog nakil uygulandı. Hastaların %50'si multipl miyelom, %30,42'si akut miyeloid lösemi, %1,8'i hodgkin lenfoma, burkitt lenfoma, B hücreli nonhodgkin lenfoma ve T hücreli akut lenfoblastik lösemi, %3,6'sı mantle cell lenfoma ve B hücreli akut lenfoblastik lösemi, %5,4'ü miyelodisplastik sendrom tanılarından oluşmaktaydı. Hastaların %57,1'inde posttransplant erken komplikasyon görüldü. Nakil sürecinde hastaların %35,7'si parenteral antibiyotik tedavisi aldı. Otolog periferik kan kök hücre nakli olan hastalarda mobilizasyon rejimi olarak %71,9'una siklofosfamid-granulosit - koloni uyarıcı faktör (GCSF), %18,8'ine plerixafor-GCSF,%9,3'üne etoposid-GCSF uygulandı. Engrafman öncesi serum monosit yüzdesinin en yüksek olduğu gün ile platelet ve nötrofil engrafman günü arasındaki ilişki anlamlıydı (p0,05). Mobilizasyon rejimine göre flowsitometrenin gönderildiği gün serum monosit yüzdesi ve alt tipleri olan CD14 ve CD16 yüzdesi arasında anlamlı bir bulunmadı(p>0,05). Sonuç: Monosit engrafman günü ile platelet ve nötrofil engrafman günleri arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Otolog periferik kan kök hücre naklinde mobilizasyon rejimi olarak siklofosfamid-GCSF, plerixafor-GCSF ve etoposid-GCSF'nin herhangi birinin kullanılması flowsitometrenin gönderildiği gün serum monosit yüzdesi ve monosit alt tipleri olan CD14 ve CD16'nın yüzdesini etkilememiştir. Posttransplant erken komplikasyon gelişmesi ve parenteral antibiyotik kullanımı monosit alt tipleri olan CD14 ve CD16 yüzdesi ile nötrofil ve platelet engrafman günlerini etkilememiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Haematopoietic stem cell transplantation is a treatment method in which all haematopoiesis and immune system are renewed with donor cells. Malignant and benign haematological diseases are indications for haematopoietic stem cell transplantation. Monocytes are the first cells to engraft after transplantation, followed rapidly by neutrophils, platelets and natural killer (NK) cells. In the literature, there are studies on monocyte elevation a few days before neutrophil engraftment after haematopoietic stem cell transplantation. The aim of our study was to investigate whether monocytes and their subtypes (CD14 and CD16) are early precursors of engraftment after allogeneic and autologous peripheral blood stem cell transplantation in our haematopoietic stem cell transplantation centre. Materials and Methods: Between 1 July 2022 and 31 May 2023, 56 patients with allogeneic and autologous peripheral blood stem cell transplantation who met the exclusion and inclusion criteria were included in the study. The study was evaluated according to haemogram and biochemistry test results from the first day after transplantation until neutrophil and platelet engraftment. Engraftment days were recorded according to the haemogram test analysing blood cells. After transplantation, the day on which the monocyte value increased suddenly before engraftment was determined as the monocyte engraftment day and fluocytometry was performed with peripheral blood sample on monocyte engraftment days. Percentages of total monocytes and their subtypes CD14 and CD16 and lymphocytes and their subtypes CD3, CD4, CD8, CD19 and CD27 were analysed. Peripheral stem cell markers and immunophenotypic analyses were performed by flow cytometer method on naviosex (Beckman Coulter, Ireland). Results: Between 1 July 2022 and 31 May 2023, 56 allogeneic and autologous peripheral blood stem cell transplant patients admitted to Mersin University Medical Faculty Hospital Hematology Bone Marrow Transplant Centre were included in the study. The minimum age of the total patients was 19 years and the maximum age was 72 years. In terms of gender distribution, 57.1% were male and 42.9% were female. Allogeneic transplantation was performed in 42.9% and autologous transplantation in 57.1% of the patients. Multiple myeloma was diagnosed in 50%, acute myeloid leukaemia in 30.42%, hodgkin lymphoma, burkitt lymphoma, B-cell nonhodgkin lymphoma and T-cell acute lymphoblastic leukaemia in 1.8%, mantle cell lymphoma and B-cell acute lymphoblastic leukaemia in 3.6%, and myelodysplastic syndrome in 5.4%. Early posttransplant complications were observed in 57.1% of the patients. During the transplantation process, 35.7% of the patients received parenteral antibiotic treatment. In autologous peripheral blood stem cell transplant patients, cyclophosphamide-granulocyte-colony stimulating factor (GCSF) was used as mobilisation regimen in 71.9%, plerixafor-GCSF in 18.8% and etoposide-GCSF in 9.3%. The relationship between the highest serum monocyte percentage before engraftment and the day of platelet and neutrophil engraftment was significant (p0,05). No significant correlation was found between the percentage of serum monocytes and their subtypes CD14 and CD16 on the day the flow cytometer was sent according to mobilisation regimen (p>0,05). Conclusion: There was a positive correlation between monocyte engraftment days and platelet and neutrophil engraftment days. The use of cyclophosphamide-GCSF, plerixafor-GCSF and etoposide- GCSF as mobilisation regimens in autologous peripheral blood stem cell transplantation did not affect the percentage of serum monocytes and monocyte subtypes CD14 and CD16 on the day of flow cytometer delivery. The development of early posttransplant complications and parenteral antibiotic use did not affect the percentage of monocyte subtypes CD14 and CD16 and the days of neutrophil and platelet engraftment.