Multipl miyelom hastalarında kemik iliği lenfosit alt gruplarının belirlenmesi
In multiple myeloma patients determination of bone marrow lymphocyte subgroups
  1. Tez No: 894365
  2. Yazar: ALİ ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇEN DİNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Akım Sitometri, Multiple Miyelom, Lenfosit Alt Grupları, T Lenfosit, Flow Cytometry, Multiple Myeloma, Lymphocyte Subgroups, T Lymphocyte
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
MULTİPL MİYELOM HASTALARINDA KEMİK İLİĞİ LENFOSİT ALT GRUPLARININ BELİRLENMESİ Ali ÜNAL Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kök Hücre Bilimleri Anabilim Dalı Doktora Tezi, Haziran, 2024 Danışman: Prof. Dr. Gökçen DİNÇ ÖZET Multiple Miyelom (MM) kemik iliğinde plazma hücrelerinin kontrolsüz klonal proliferasyonu ile karekterize hematolojik malign hastalıklar arasındadır. Bu hastalıkta, plazma hücreleri tarafından salgılanan paraproteinler aracılığı ile immün sistem disfonksiyonu oluşur. Miyelom hücrelerinin primer bölgesi olan kemik iliği, MM patogenezinde önemli rol oynamaktadır. Kemik iliği mikro çevresi ile tümör plazma hücreleri arasındaki etkileşimler immünosüpresif ortamın oluşmasına ve hem humoral hem hücresel immünitede, enfeksiyonlara eğilim yaratan ciddi bozukluklar gelişmesine sebep olur. Enfeksiyon sırasındaki bağışıklık hücrelerinin aktivasyonu ile sitokinlerin üretimi, MM hücrelerinin büyümesi ve çoğalmasına neden olur. Ayrıca transforme edici büyüme faktörü-β (TGF-β), interlökin-10 (IL-10) gibi bazı sitokinler, T lenfositlerin proliferasyon ve farklılaşmasını inhibe ederken dentritik hücreler tarafından kusurlu antijen sunumu da yetersiz T hücre yanıtlarına yol açar. Sonuçta T lenfosit alt grup dağılımında bozukluklar meydana gelir. Bu bozuklukların MM' nin patogenezinde rol aldığı düşünülmektedir. Bu bağlamda MM hastalarının kemik iliği mikro çevresindeki T hücre alt gruplarının belirlenmesi önemlidir. Bu çalışmada MM hastalarında kemik iliği tümörü etrafındaki T lenfosit alt gruplarının dağılımının araştırılması amaçlandı. Çalışmaya 20 MM hastası ve normal kemik iliğine sahip 10 denek dahil edildi. Akım sitometrik analizle T8+, T4, NKT, Th1, Th2, Th17, Treg ve Th22'yi içeren T lenfosit alt gruplarının varlığı araştırıldı. Kemik iliğindeki CD8+ T lenfositleri, NKT hücreleri ve Th17 hücrelerinin oranı ve sayısı akım sitometri ile belirlendi. T lenfositlerinin dağılımı, kemik iliğindeki plazma hücre oranlarına göre karşılaştırıldı. Akım sitometri analizi, T lenfositlerin MM hastalarının kemik iliğindeki plazma hücre yoğunluğuna göre tümör çevresine doğru yönlendirildiğini ortaya koydu. Değişen plazma hücre oranlarına sahip hastalarda farklı T lenfosit alt grupları oranları gözlemlendi. Sonuç olarak, MM hastalarında T lenfosit alt gruplarının kemik iliği mikroçevresindeki dağılımı, tümör progresi ve immun yanıttaki potansiyel rollerini göstermektedir. Bu etkileşimlerin daha fazla araştırılması ve anlaşılması, MM için hedefli immünoterapilerin geliştirilmesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
IN MULTIPLE MYELOMA PATIENTS DETERMINATION OF BONE MARROW LYMPHOCYTE SUBGROUPS Ali ÜNAL Erciyes University Institute of Health Sciences Department of Stem Cell Sciences Doctoral Thesis, June, 2024 Advisor: Prof. Dr. Gökçen DİNÇ ABSTRACT Multiple Myeloma (MM) is among the hematological malignant diseases characterized by uncontrolled clonal proliferation of plasma cells in the bone marrow. In this disease, immune system dysfunction occurs through paraproteins secreted by plasma cells. Bone marrow, the primary site of myeloma cells, plays an important role in the pathogenesis of MM. Interactions between the bone marrow microenvironment and tumor plasma cells lead to the formation of an immunosuppressive environment and the development of serious disorders in both humoral and cellular immunity, which predisposes to infections. The activation of immune cells during infection and the production of cytokines cause the growth and proliferation of MM cells. In addition, some cytokines such as transforming growth factor-β (TGF-β) and interleukin-10 (IL-10) inhibit the proliferation and differentiation of T lymphocytes, while defective antigen presentation by dendritic cells also leads to inadequate T cell responses. As a result, disorders occur in the T lymphocyte subgroup distribution. These disorders are thought to play a role in the pathogenesis of MM. In this context, it is important to identify T cell subgroups in the bone marrow microenvironment of MM patients. This study aimed to investigate the distribution of T lymphocyte subsets around bone marrow tumors in MM patients. 20 MM patients and 10 subjects with normal bone marrow were included in the study. The presence of T lymphocyte subgroups including T8+, T4, NKT, Th1, Th2, Th17, Treg and Th22 was investigated by flow cytometric analysis. The ratio and number of CD8+ T lymphocytes, NKT cells and Th17 cells in the bone marrow were determined by flow cytometry. The distribution of T lymphocytes was compared according to the plasma cell ratios in the bone marrow. Flow cytometry analysis revealed that T lymphocytes were directed towards the tumor periphery according to the plasma cell density in the bone marrow of MM patients. Different T lymphocyte subset ratios were observed in patients with varying plasma cell ratios. In conclusion, the distribution of T lymphocyte subsets in the bone marrow microenvironment in MM patients suggests their potential roles in tumor progression and immune response. Further investigation and understanding of these interactions may contribute to the development of targeted immunotherapies for MM.