Suriye devrimi dinamiklerinin (rejim ve muhalefet) küresel ve bölgesel güçler bağlamında ele alınması, karşılaşmanın ağır bilançosu: Göç
Considering syrian revolutionary dynamics (regime and opposition) in the context of global and regional strengths, the heavy balance sheet of the competition: Migration
- Tez No: 686456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Rejim, Muhalefet, Göç, Suriye, Arab Spring, Regime, Opposition, Immigration, Syria
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Arap Baharı ile başlayan iç karışıklığın halen devam etmekte olduğu Suriye'de, hem içe hem dışa yönelik göçler verilmiştir. On yılı aşkındır gündemde yer alan Suriye, akademik alan yazınında oldukça önem arz etmiştir. Söz konusu yazında, çalışmaların genel olarak tek tarafa odaklanması mevcut durumun tüm gerçekliğiyle anlaşılmasını engellemiştir. Söz konusu bağlamda, taraflar arasında ön plana çıkan grupların toplumsal yapıda ne kadar aktif durumda olduğu üzerinde durulmuş, ülke içinde sahip oldukları konumları yakından incelemek mümkün olmuştur. Hassaten, küreselleşmenin de etkisiyle bir türlü sonlanmayan karışıklık, taraflar arasında uygulanan karşılıklı şiddet, şiddet neticesinde ortaya çıkan göç gibi konular çalışmanın merkezini oluşturmuştur. Göç faktörünü merkeze alarak, dış göç ve dış göçün beraberinde yoğunluk kazanan iç göç; göç alan bir bölge olan İdlib'te gerçekleştirilen gezi notları vasıtasıyla tartışılmıştır. Küresel çıkarların zeminini oluşturan ve meçhullüğünü sürdüren Suriye gündemine yakından tanıklık etmek, kısmen de olsa bir Suriye hikâyesini bilimsel literatüre kazandırmış olmak, bu tezin yola çıkarken belirlediği hedefi karşılamıştır.
Özet (Çeviri)
In Syria, where the internal turmoil that started with the Arab Spring is still continuing, both internal and external migrations have been given. Syria, which has been on the agenda for more than ten years, has been very important in academic literature. In the article in question, the general focus of the studies on one side has prevented the full reality of the current situation. In this context, it has been emphasized how active the groups that stand out among the parties are in the social structure, and it has been possible to closely examine their position in the country. Especially, the issues such as the confusion that do not end with the effect of globalization, mutual violence between the parties and migration as a result of violence have formed the center of the study. By putting the migration factor at the center, emigration, which intensifies with out-migration and migration; It was discussed through the travel notes made in Idlib, a region receiving immigration. Having a close witness to the Syrian agenda, which constitutes the basis of global interests and maintains its obscurity, and partially bringing a Syrian story to the scientific literature met the goal set by this thesis.