Öğretmenlerin idealistlik düzeyleri ile eğitime inanmaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between the idealistic level of teachers andtheir belief in education
  1. Tez No: 686459
  2. Yazar: BAHADIR VİCDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN HASAN ATALMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İdealist Öğretmen, Eğitime İnanma, Eğitim, Öğretmen, Idealistic Teacher, Belief in Education, Education, Teacher
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı; öğretmenlerin idealistlik düzeyleri ile eğitime inanma düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma nicel bir çalışma olup ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Bu araştırmanın evrenini 2019-2020 eğitim öğretim yılı Kahramanmaraş ili Elbistan, Afşin ve Ekinözü ilçelerinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanı örneklemini ise evren içerisinden basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilen 525 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Can vd. (2019) tarafından geliştirilen“İdealist Öğretmen Ölçeği”, Akın ve Yıldırım (2015) tarafından geliştirilen“Öğretmenlerin Eğitime İnanma Düzeyi Ölçeği”ve araştırmanın amaçlarına yönelik hazırlanan ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 21.0 (Statistical Package for Social Sciences) programının kullanıldığı çalışmada, öğretmenlerin idealistlik düzeyleri ile eğitime inanma düzerleri arasındaki ilişkiyi bulmak için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Ayrıca çalışmada öğretmenlerin idealistlik düzeyleri ile eğitime inanma düzeylerinin demografik özelliklere göre değişip değişmediğini bulmak için Levene's Testi, Bağımsız Gruplar için t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Post Hoc (LSD), Mann Whitney– U testi, ve Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda, öğretmenlerin idealistlik düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, kıdem durumu ve okullardaki öğretmen sayısı değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği, buna karşılık branş ve görevli olduğu okul değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Öğretmenlerin eğitime inanma düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve kıdem durumu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği; buna karşılık branş, görevli olduğu okul ve okuldaki öğretmen sayısı değişkenlerine göre ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin idealistlik düzeyleri ile eğitime inanma düzeyleri arasındaki ilişkinin pozitif yönde orta seviyede olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; to examine the relationship between the idealistic level of teachers and their level of belief in education. The research is a quantitative study and it is designed in correlational research model. Teachers - working in kindergartens, primary schools, secondary schools and high schools affiliated to the Ministry of National Education in Elbistan, AfĢin and Ekinözü districts of KahramanmaraĢ province in the 2019-2020 academic year - create the universe of this research. The sample of the research consists of 525 teachers selected from the universe by simple random sampling method. As a data collection tool in the research, Can vd. (2019)“Idealist Teacher Scale”,“Teachers' Level of Belief in EducationScale”developed by Akın and Yıldırım (2015), and“Personal Information Form”prepared for the purposes of the research and developed by the researcher were used. In this study in which SPSS 21.0 (Statistical Package for Social Sciences) program was used for data analysis, Pearson Correlation analysis was used to find out the relationship between teachers' idealistic levels and their belief in education. Moreover, in order to find out whether the relationship between teachers' idealistic levels and their belief in education change according to the demographical features ; Levene's Test, t-Test for Independent Groups, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Post Hoc (LSD), Mann Whitney-U test, and Kruskal Wallis- H test was used. As a result,there is no statistically significant difference between the teachers' belief in education levels according to the variables of gender, marital status, education level and seniority; On the other hand, it was determined that there is a statistically significant difference according to the variables of the branch, the school in which they are assigned to and the number of teachers in the school. Furthermore, It is concluded that there is a positive relation between the teachers' idealistic levels and levels of beliefs in education.