Enantiomeric separation of various cyclic alfa-acetoxyenones via hydrolaze type enzymes
Çeşitli halkasal alfa-asetoksienanların hidrolaz tipi enzimler vasıtasıyla enantiomerik ayrıştırılmaları
  1. Tez No: 68648
  2. Yazar: EMRE DİKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHANGİR TANYELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: P-doymamış halkasal ketonlar, a'-hidroksi-a, P- doymamış halkasal ketonlar, Mn(OAc)3 oksidasyonu, enzimatik ayrıştırma, hidrolaz tipi enzimler, pig liver esteraz, p-unsaturated cyclic ketones, a'-hydroxy-a, Mn(OAc)3 oxidation, enzymatic resolution, hydrolase type enzymes, pig liver esterase. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Öz ÇEŞİTLİ HALKASAL a-ASETOKSİENONLARIN HİDROLAZ TİPİ ENZİMLER VASITASIYLA ENANTİ YOMERİK AYRIŞTIRILMALARI DİKİCİ, EMRE Yüksek Lisans, Kimya Bölümü, Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cihangir Tanyeli Temmuz 1997, 106 pages ı a'-Hidroksi-a,P-doymamış halkasal ketonlar bir çok biyolojik aktivite gösteren doğal ürünlerin sentezinde önemli rol oynarlar. Literatürde, bu hidroksi türevlerinin enantiyoseçici sentezleri ile ilgili genel bir yöntem bulunmamaktadır. Bu çalışma a'-Hidroksi-a,p-doymamış halkasal ketonların enantiyoseçici sentezleri açısından büyük önem taşımaktadır.Bu çalışmada a'-asetoksi-a,P-doymamış halkasal ketonlar, a,P- doymamış halkasal ketonların Mn(OAc)3 oksidasyonu ile elde edilip, rasemik olarak oluşan bu a'-asetoksi-a,p-doymamış halkasal ketonlar daha sonra hidrojaz tipi bir enzim olan pig liver esteraz (PLE) ile hidroksi türevlerine dönüştürülmektedir. Bu hidroksi türevlerinin optikçe saflığı ve PLE'nin farklı substratlara karşı olan aktivitesi ölçülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENANTIOMERIC SEPAPARATION OF VARIOUS CYCLIC oc'- ACETOXYENONES VIA HYDROLASE TYPE ENZYMES DİKİCİ, fcMîtfe M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Cihangir Tanyeli July 1997, 106 pages a'-Hydroxy-a,p-unsaturated cyclic ketones plays an important role in the synthesis of many biologically active natural products. îtt the literature there is no general way to synthesize these hydroxy derivatives in enantiomerically pure form. This work, therefore plays an important role for the enantioselective synthesis of oc'-hydroxy-a,P-unsaturated cyclic ketones. In this work, a,(3-unsaturated cyclic ketones are converted to their a'-acetoxy derivatives with Mn(OAc)3 oxidation, and this racemic acetoxy derivatives are then 111resolved to their hydroxy derivatives with an hydrolase type enzyme, Pig Liver Esterase. (PLE) The optical purity of these a'-hydroxy-a,p-unsaturated cyclic ketones measured and the enzyme activity towards different substrates are measured.