Energy and exergy utilization in Turkish residential and commercial sector up to 2010
2010 yılına kadar Türk konut sektöründeki enerji ve ekserji kullanımı
- Tez No: 68649
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF İLERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konut sektörü, enerji tasarrufu, verim, ekserji, Türkiye
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Öz 2010 YILINA KADAR TÜRK KONUT SEKTÖRÜNDEKİ ENERJİ VE EGZERJİ KULLANIMI Ertay, Hasan Sinan Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Arif İleri Eylül 1997, 161 sayfa Yakın zamanda gerçekleşmesi olası bir enerji krizi ve ciddi boyutlardaki çevre kirliliği sorunlarının, üzerinde önemle durulması gereken çözümlerinden biri enerji kullanımındaki verimliliği geliştirmektir. 1970lerden beri, Türkiye'nin de dahil olduğu birçok ülkenin enerji tüketimi panoramaları, ekserji verimliliği açısından da değerlendirilmektedir. Diğer sektörlerle karşılaştırıldığında, konut sektörünün en düşük ekserji verimliliğine sahip sektör olduğu gözlenmektedir. Bunun nedeni bu sektörde, ısıtma, pişirme gibi düşük kalitede enerji gerektiren işlemler için yüksek kalitedeki kaynakların tüketilmesidir. Bu tezde, Türk konut sektörünün enerji ve ekserji kullanımı ayrıntılı olarak incelenmiştir. Mahal ısıtması, sıcak su eldesi ve yemek pişirme için kullanılan enerji kaynaklarının ve elektrikli ev aletlerinin yıllık enerji tüketim miktarları 1985-1995dönemi için belirlenmiş ve 2010 yılına kadar bir projeksiyon çalışması yapılmıştır. Bu çalışmaya göre, sektörün enerji verimliliğinin 1995'te %50'den, 2010'da %59'a yükselmesi beklenirken, ekserji verimliliğinin ancak 1995'te %6.6'dan 2010'da %9.7'ye ulaşması beklenmektedir. Düşük ekserji verimliliğini geliştirmenin bir yolu olarak, Türkiye'nin jeotermal enerji kaynaklan değerlendirilmiştir. Teorik jeotermal potansiyelin yaklaşık %7'si olarak belirtilen belirlenmiş potansiyelin tamamının kullanılması durumunda, jeotermal enerjinin konut sektörü birincil enerji tüketimi içindeki payı yaklaşık %1 olarak gerçekleşmekte ve 2010'da %5.33 olması beklenen birincil enerji tüketimi ekserji verimi %5.72'ye yükselmektedir. Küçük gibi görünen bu artış 15 yıl içinde gerçekleşmesi beklenen artışın (1995'te %4.5'ten 2010'da %5.33'e) yaklaşık yarısına eşittir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENERGY AND EXERGY UTILIZATION IN TURKISH RESIDENTIAL AND COMMERCIAL SECTOR UP TO 2010 Ertay, Hasan Sinan M. Sc. in Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Arif İleri September 1997, 161 pages Efficiency improvement in energy consumption is a vital step in finding a solution for potential energy crisis and the related pollution. Since 1970s, exergy point of view has been utilized in the analysis and evaluation of the energy systems in many nations including Turkey. It is observed that residential and commercial sector has the lowest overall exergy efficiency compared to the other sectors due to utilization of high quality resources for low quality demands, such as heating or cooking. The thesis evaluates the energy and exergy utilization of Turkish residential and commercial sector in detail. Annual consumption of fuels in space heating, water heating and cooking activities and of electricity by appliances are determined up to 1995 and predicted up to 2010. Overall energy efficiency of the sector is expected to increase from 50% in 1995 to 59% in 2010, whereas overall exergy efficiency from 6.6% in 1995 to 9.7% in 2010. inAs one of the means of improving overall exergy efficiency, domestic geothermal resources are analyzed. Only the proven geothermal potential, that is about 7% of the probable potential, is assumed to be utilized. Then, the share of geothermal energy in overall residential and commercial primary energy consumption reaches about 1% level and overall exergy efficiency of primary energy consumption increases from 5.33% to 5.72% in 2010. This is nearly half of the expected increase in 15 years (from 4.5% in 1995 to 5.33% in 2010). Keywords : Residential sector; energy conservation; efficiency; exergy; Turkey IV