Müzik öğretmenlerinin çocukluk dönemi müzik yaşantılarının incelenmesi
Examination of childhood music experiences of music teachers
- Tez No: 686486
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Müzik Eğitimi, Çocukluk Dönemi Müzik Yaşantısı, Art, Music Education, Childhood Music Experience
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı, müzik öğretmenlerinin çocukluk dönemini müzik yaşantısı bakımından incelemektir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde olgubilim araştırma deseni kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokul ve liselerde görev yapan yirmi üç gönüllü müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak görüşme formu kullanılmış, toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda müzik öğretmenlerinin çocukluk dönemi müzik yaşantılarını belirleyen, yönlendiren, etkileyen birçok faktör olduğu tespit edilmiştir. Bunların içerisinde ailenin, öğretmenin, okulun, çevrenin ve teknolojinin önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Müzik öğretmenlerinin çocukluk döneminde müziğe yönelmelerinde en çok; ailenin müziğe ilgisi ve müziğe yönlendirmesi, öğretmenin ve özellikle de müzik öğretmeninin müziği sevdirmesi, çocuğun yeteneğini keşfedip yönlendirmesi, okulun müzik ortamı için sunduğu imkânlar, okulda ya da sivil toplum kuruluşlarında düzenlenen koro, kurs gibi müzik etkinlikleri, arkadaşlarının müzikle ilgilenmesi, çevrenin motive etmesi etkili olmuştur. Müziğin yansımalarına baktığımızda ise müzikle ilgilenmeden önce içine kapanık, utangaç bir yapıda olan bireylerin müzikle ilgilendikten sonra sosyal, kendini iyi ifade edebilen bireylere dönüştüğü görülmektedir. Çocukluk döneminde müzikle ilgilenen katılımcıların kendine güvenen, sosyal çevresi geniş, yetenekleri doğrultusunda ve sevdiği işi yaptıkları için mutlu ve huzurlu, maddi kaygıları olmayan bireyler oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the musical experiences of music teachers in childhood. The research was conducted using the phenomenology research design within the framework of the qualitative research approach. The study group of the research consists of twenty-three music teachers working in the secondary and high schools affiliated to the Ministry of Education in the Onikisubat and Dulkadiroğlu districts of Kahramanmaraş province in the 2020-2021 academic year. The interview form was used as a data collection tool in the research, and the data were analyzed and interpreted with the content analysis method. As a result of the study, it was concluded that there are many factors that determine, direct and affect the childhood music experiences of music teachers. It is seen that family, teacher, school, environment and technology play an important role among these. Most of the music teachers tend to music in childhood; The family's interest in and encouragement of music, the teacher and especially the music teacher's love of music, the discovery and guidance of the child's talent, the opportunities offered by the school for the music environment, musical activities such as choirs and courses organized at school or in non-governmental organizations, friends' interest in music, and motivating the environment have been effective. When we look at the reflections of music, it is seen that individuals who were introverted and shy before being interested in music turned into social individuals who can express themselves well after being interested in music. It was concluded that the participants, who were interested in music in childhood, were self-confident, have a wide social circle, were happy and peaceful because they were in line with their abilities and were doing the job they loved, and had no financial worries.