On The light curves of balck hole soft X-ray transients: A Model applied to GS 2000+25
Karadelik geçici düşük enerjili X-ışını kaynaklarının ışık eğrileri üzerine GS 2000+25 için uygulanan bir model
  1. Tez No: 68650
  2. Yazar: ÜNAL ERTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ALİ ALPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kara Delikler, Nötron Yıldızları, Disk Dinamikleri Modeli, Kütle aktarım diskleri vı, Soft X-ray transients, Black-holes, Neutron Stars, Accretion disks, Disk Dynamics Model. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZ KARADELİK GEÇİCİ DÜŞÜK ENERJİLİ X IŞINI KAYNAKLARININ IŞIK EĞRİLERİ ÜZERİNE: GS 2000+25 İÇİN UYGULANAN BİR MODEL Ertan, Ünal Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M.Ali Alpar Ocak 1997, 39 sayfa. Bu tezde parlama ışık eğrisi bazı karadelik geçici X ışını kaynakları (BSXTs) A0620, GS/GRS 1124-68 ve J0422+32 parlama ışık eğrileri ile benzerlik gösteren BSXT GS 2000+25 çalışılmaktadır. Lynden-Bell and Pringle (1974) disk di namikleri modeli bir delta fonksiyonu başlangıç kütle dağılımı için BSXT parlama ışık eğrilerine benzer bir ışık eğrisi vermektedir. Bu benzerlik, durgun fazdaki gözlemsel sonuçlarla birlikte dış diskte bir kütle birikimi düıüncesini desteklemek tedir. Biriken kütlenin boşalması belki bir delta fonksiyonu ile temsil edilebilir. Bu bizi disk dinamikleri modelini BSXT' lerin parlama eğrilerine ugulamaya yöneltti. Lynden-Bell ve Pringle karşılık gelen Green fonksiyonu çözümünü za mandan bağımsız bir kinematic viskozite için elde etmiştir. Bu disk dinamik leri modeli iki değişik zamandan bağımsız viskozite kanununa uygulandı. Her iki model için de GS 2000+25 parlama ışık eğrisinin temel özellikleri uygun ince disk parametresi, ?, değerleri ve tekrarlama zamanlan ile birlikte yenideni üretilmiştir. BSXT' lerin davranışlarını açıklamaya çalışan diğer modeller ve BSXT parlama ışık eğrilerinin düşüş fazlarında yaygın olarak görülen mini par lamalar da tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON THE LIGHT CURVES OF BLACK HOLE SOFT X-RAY TRANSIENTS: A MODEL APPLIED TO GS 2000+25 Ertan, Ünal M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. M.Ali Alpar January 1997, 40 pages. In this thesis the outburst light curve of black-hole soft X-ray transient (BSXT) GS 2000+25 which exhibits similar characteristics to those of some other BSXTs namely A0620-003, GS/GRO 1124-68 and GRO J0422+32 is studied. The disk dynamics model of Lynden-Bell and Pringle (1974) gives a similar outburst light curve to those of BSXTs for a delta function initial mass distribution. This similarity together with the observed results during quiescence support an idea of mass accumulation in the outer disk. The relase of accumulated mass may be rep resented by a delta function. This motivated us to apply the disk dynamics model to the outbursts of BSXTs. Lynden-Bell and Pringle obtain the corresponding Green's function solution for a time independent kinematic viscosity. This disk dynamics model was applied to two different time independent viscosity laws. For both models basic characteristics of the outburst light curve of GS 2000+25 are reproduced together with plausible values of the thin disk parameter a and the recurrence times. Other models trying to explain BSXTs and the mini outbursts commonly seen in the decay phases of the light curves of BSXTs are also discussed. iii