Synthesis and characterization of some condensed rare earth oxyphosphates
Bazı nadir toprak oksifosfatlarının sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 68659
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ÖNDER PAMUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: oksifosfat, sodyum gadolinyum oksifosfat, sodyum lantan oksifosfat, nadir toprak oksifosfatlan. vuı, oxyphosphates, sodium gadolinium oxyphosphate, sodium lanthanum oxyphosphate, rare earth oxyphosphate
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
öz BAZI NADİR TORAK OKSİFOSFATLARININ SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Gönen, Zehra Serpil Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: H. önder Pamuk Ortak Tez Yöneticisi: Meral Kızılyallı Ocak 1997, 106 sayfa Bu tezin birinci kısmında sodyum gadolinyum oksifosfatin, Na2GdOP04, hazırlanışı ve yapısı incelendi. Bu bileşik dört değişik başlangıç maddesi kullanılarak 900 - 1000°C arasında sentezlendi. Ürünün X - ışınlan toz difraksiyonu ve İR spektrumu incelendiğinde ortorombik ve monoklinik olmak üzere iki formu olduğu görüldü. vıOrtorombik fazın birim hücre boyutları a = 14.709(6), b = 10.661(4) ve c = 13.081(6)Â olarak hesaplandı. Na2GdOP04*un deneysel yoğunluğunun 4.13 g/cm olduğu görüldü ve z (birim hücredeki molekül sayısı) 16 olarak hesaplandı. Analizler bileşikteki Gd ve P miktarlarının ampirik formüle uygun olduğunu gösterdi. X - ışınlan toz difraksiyonu verilerinin incelenmesiyle monoklinik fazın hücre boyutlarının Huber bilgisayar programlan ile a = 14.719(5), b = 10.669(3), c = I3.091(5)A ve p = 92.274°(2) olduğu bulundu. ikinci bölümde Pt ve porselen kaplarda Na3Gd03'ün hazırlanması denendi. X - ışınlan toz difraksiyonu ve kütle kaybı analizleri iki fazın, NaGd02 ve Na2Pt03'ün varlığını gösterdi. Na3Gd03 elde edilemedi. Son olarak, üçüncü bölümde yeni ve literatürde daha önce rapor edilmeyen sodyum lantan oksifosfat, Na2LaOP04, üç değişik başlangıç maddesi kullanılarak 900 ve 1200°C arasında sentezlendi. Na2LaOP04,un yapısal analizinde birim hücre boyutlan a = 1 3.657(5), b = 11.076(5) ve c = 6.7295(3)Â olan ortorombik bir faz bulundu. Bu fazın vııdaha önce laborat livarlarımızda hazırlanmış olan Na2GdOP04'la aynı yapıda olduklan görüldü. Na2LaOP04'un deneysel yoğunluğunun 3.20g/cm3 olduğu görüldü ve z = 7 olarak hesaplandı. Bileşikteki La ve P miktarının analiz sonuçlarının ampirik formüle uygun olduğu görüldü. İR verileri NaaGdOPC^ ve Na2LaOP04'un İR spektrumlannda fosfatlara ait olan oksifosfat ve ortofosfat bantlarının varolduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF SOME CONDENSED RARE EARTH OXYPHOSPHA TES Gönen, Zehra Serpil M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. H. önder Pamuk Co-Supervisor: Prof. Dr. Meral Kızılyallı January 1997, 106 pages In the first part of this thesis the preparation and structural data of sodium gadolinium oxyphosphate, Na2GdOP0.4, was investigated. The compound was synthesized by using four different sets of starting materials at the temperatures between 900 and 1000°C. mThe examination of the X - ray powder diffraction data and 1R spectra of the products showed the existence of two phases; orthorhombic and monoclinic. The orthorhombic phase was indexed according to the refined unit cell parameters of a= 14.709(6), b = 10.661(4) and c = 13.081(6)A. The density of Na2GdOPC>4 was measured as 4.13 g/cm3 and z (number of molecules per unit cell) was calculated as 16. The analysis of the amounts of Gd and P in the sample showed good agreement with empirical formula. The refined unit cell parameters of the monoclinic phase was found to be a = 14.719(5), b = 10.669(3), c = 13.091(5)A and P ='92.274°(2) by indexing the X -ray powder diffraction data. In the second part, the attempted preparation of Na3Gd03 was presented in the Pt and porcelain crucibles. Analysis of X - ray powder diffraction and weight loss data showed the presence of two phases, NaGd02 and Na2Pt03, but not Na3Gd03. Finally, in the third part the synthesis of a new oxyphosphate which has not been reported in the literature before, sodium lanthanum oxyphosphate, Na2LaOP04 was introduced by using three different sets of starting materials at 900- 1200°C temperature interval. ivIn the structural analysis of Na2LaOPC>4 an orthorhombic structure was found with the refined unit cell parameters of a = 13.657(5), b = 11.076(5) and c = 6.7295(3)Â which seemed to be isostructural with Na2GdOPC>4 prepared in our laboratories before. The experimental density of Na2LaOP04 was found to be 3.20 g/cm\ so z was calculated as 7. The results of the analysis of the amounts of La and P in the sample were in agreement with the empirical formula. The IR data of the final products Na2GdOP04 and Na2LaOP04 showed the presence of orthophosphate and oxyphosphate modes of phosphates.