Use of the transient response profiles in determining the spreadability of a spesific cleam cheese linera
Özel bir çeşit krem peynir olan linera da yayılabilirliğin geçici yüzey profillerinin kullanılarak bulunması
- Tez No: 68658
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP KATNAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Krem Peyniri, Yayılabilirlik, Serbest Yüzey Akışı, Boyutsal Analiz, Newton-dışı Akışlar, Karşı Koyma Stresi, Vizkoelastisite VI, Cream cheese, Spreadability, Free Surface Flow, Dimensionless Analysis, Non-Newtonian Fluids, Yield Stress, Viscoelasticity IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZ ÖZEL BİR ÇEŞİT KREM PEYNİR OLAN LİNERA DA YAYILABİLİRLİĞİN GEÇİCİ YÜZEY PROFİLLERİNİN KULLANARAK BULUNMASI Güney, Refik Berkan Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Zeynep Katnaş Ocak 1997, 77 sayfa Bu çalışmanın ana amacı, ileride yapılacak deneysel çalışmalar ile desteklendiğinde, karşı koyma stresi (yield stress) yok denecek kadar az olan vizkoelastik materyellerin göreceli yayılganlığını öngörebilecek nitelikte bir matematiksel modelin, yüksek nem içerikli bir çeşit krem peynirinin (Linera) serbest yüzey akışı için geliştirilmesidir. Bu amaçla Linera'nın serbest yüzey akışı ile, Kartezyen koordinat sisteminde, sabit ısı üretimi ile pozisyona doğrusal biçimde bağlı başlangıç zaman koşulu ve zamana doğrusal biçimde bağlı sınır koşulları içeren tekboyutlu bir ısı aktarım problemi arasında bir analoji kuruldu. Isı aktarım problemindeki parametreleri momentum aktarımındaki eşdeğerlerini bulmak amacıyla boyutsal analiz yöntemi uygulandı. Yapılan bu çalışmanın sonucunda, bu yaklaşımın karşı koyma stresi yok denecek kadar az vizkoelastik materyellerin geçici durum tepki profillerinin çıkarılmasında kullanılabileceği, yanlız başlangıçtaki zaman aralıkları için deneysel sonuçlarla teorik öngörüler arasında farklılıklar gözlenmiştir. Düşük zaman aralıklarında daha iyi sonuçlar elde edebilmek için sınır koşullarının zamana bağımlılığı için doğrusaldan daha karmaşık ilişkiler kullanılmalıdır. Boyutsal analiz sonuçlan momentum aktarım problemindeki parametrelerin yer çekimi, basınç ve eylemsizlik arasındaki karmaşık ilişkileri tanımlayan momentum üretim hızına bağlı parametreler olduğunu kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF THE TRANSIENT RESPONSE PROFILES IN DETERMINING THE SPREADABILITY OF A SPECIFIC CREAM CHEESE, LINERA Güney, Refik Berkan M. S., Department of Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zeynep Katnaş January 1997, 77 pages The main objective of the present study is to suggest an analytical solution to the free surface flow of a certain type of high moisture content cream cheese ( Linera ) which can further be developed to predict the relative spreadabilities of viscoelastic materials which exhibit negligibly low yield stress. For this purpose, the similarity between the experimental transient response profiles and the solution to the 1-D heat conduction in a slab with constant generation rate together with a linear position-dependent initial condition and linear time-dependent boundary conditions was made use of. Dimensionless analysis was carried out so as to suggest the iiianalogous momentum transport parameters for the parameters which exist in the solution of the heat transfer problem. As a result it was concluded that the analogy can be used to simulate the transient response profiles except for the initial stages of the flow which can be perfected by using a more complex dependence between time and boundary conditions than linear. Dimensionless analysis proved that the parameters of the momentum transport problem are related with the momentum generation rate revealing interrelationships between gravitational, pressure and inertial effects.