Kalp yetmezliği olan hastalarda kardiyak rehabilitasyona ek olarak verilen core stabilizasyon ve inspiratuar kas eğitiminin fonksiyonel kapasite ve solunum parametrelerine etkileri
The effects of core stabilization and inspiratory muscle training in addition to cardiac rehabilitation in patients with heart failure on functional capacity and respiratory parameters
- Tez No: 686695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN, PROF. DR. YUSUF KARAVELİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Core stabilizasyon, İnspiratuar kas eğitimi, Kalp yetmezliği, Kardiyak rehabilitasyon, Core stabilization, Inspiratory muscle training, Heart failure, Cardiac rehabilitation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Çalışmamızın amacı, kalp yetmezliği olan hastalarda rutin kardiyak rehabilitasyon programına kıyasla, rutin kardiyak rehabilitasyon programına ek olarak uygulanan core stabilizasyon veya inspiratuar kas eğitiminin etkilerini incelemekti. Çalışmamıza, Çorum – Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyak Rehabilitasyon Ünitesi'ne kardiyoloji uzmanı tarafından kalp yetmezliği tanısı almış ve dahil edilme kriterlerini sağlayan 23 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar randomize şekilde Kardiyak Rehabilitasyon, Kardiyak Rehabilitasyon + Core Stabilizasyon ve Kardiyak Rehabilitasyon + Inspiratuar Kas Eğitimi (İMT) olmak üzere 3 gruba ayrıldılar. Tüm gruplara haftada 5 gün 6 hafta boyunca tedavi verildi. Hastaların solunum fonksiyonu (spirometre), egzersiz kapasitesi (Kpet), solunum kas kuvveti (Maksimal inspiratuar basınç ve maksimal ekspiratuvar basınç), core enduransı (McGill Core Endurans Test), yaşam kalitesi (Minnesota Kalp Yetmezliği Yaşam Anketi), dispne (Medical Research Council Dispne Ölçeği ((MmRC)), yorgunluk (Fatigue Severity Scale) ve hemodinamik yanıtları tedavi öncesi ve sonrasında değerlendirildi. İMT ve Core Stabilizasyon uygulanan gruplarda tedavi sonrasında yorgunluk, MİP ve yüzde MİP parametrelerinde anlamlı iyileşme olduğu görüldü (p0,05). vii Çalışmamızın sonuçlarına göre kalp yetmezliği hastalarında kardiyak rehabilitasyon sonrası İMT veya Core stabilizasyon eğitimi hastaların solunum fonksiyonu, egzersiz kapasitesi ve yaşam kalitesini benzer olarak geliştirir; dispne ve yorgunluk algılarını azaltır. Her iki tedavi de kardiyak rehabilitasyona ek olarak güvenli ve etkili olarak KY hastalarında uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to examine the effects of core stabilization or inspiratory muscle training in addition to the routine cardiac rehabilitation program, compared to a routine cardiac rehabilitation program in patients with heart failure. Twenty-three patients who met the inclusion criteria and who were diagnosed with heart failure by a cardiologist in the Cardiac Rehabilitation Unit of the Corum - Hitit University Erol Olçok Training and Research Hospital participated in the study. The patients included in the study were randomly divided into 3 groups as Cardiac Rehabilitation, Cardiac Rehabilitation + Core Stabilization and Cardiac Rehabilitation + Inspiratory Muscle Training (IMT). All groups were treated 5 days a week for 6 weeks. Respiratory function (spirometer), exercise capacity (Cpet), respiratory muscle strength (maximal inspiratory pressure and maximal expiratory pressure), core endurance (McGill Core Endurance Test), quality of life (Minnesota Heart Failure Life Questionnaire), dyspnea (Medical Research Council Dyspnea Scale ((MmRC)), fatigue (Fatigue Severity Scale) and hemodynamic responses were evaluated before and after treatment. Significant improvements were observed in the parameters of fatigue, MIP and %MIP after treatment in the IMT and Core Stabilization groups (p 0.05). ix According to the results of our study, IMT or Core stabilization training after cardiac rehabilitation in heart failure patients similarly improves respiratory function, exercise capacity and quality of life of patients; reduces perceptions of dyspnea and fatigue. Both treatments can be applied safely and effectively in HF patients in addition to cardiac rehabilitation.