İskemik kalp hastalığı olan hastalarda kardiyak rehabilitasyonun 24 saatlik kanbasıncı değişkenliği üzerine etkisi
Effect of cardiac rehabilitation on 24-hour blood pressure variability in patients with ischemic heart disease
  1. Tez No: 830181
  2. Yazar: BURAK BİTER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL AYDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, İç Hastalıkları, Cardiology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik kalp hastalığı, Kan basıncı değişkenliği, Hipertansiyon, Kardiyak rehabilitasyon, Ischemic heart disease, blood pressure variability, hypertension, cardiac rehabilitation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Hipertansif hastalarda kan basıncı değişkenliğinin kan basıncı düzeyinden bağımsız olarak hedef organ hasarı ve kardiyovasküler mortalite ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda kardiyak rehabilitasyon sonrası hastaların uzun dönemde herhangi bir nedene bağlı ölüm oranlarında anlamlı düşüş olduğu gösterilmiş olup kardiyak rehabilitasyonun kan basıncı değişkenliği üzerine etkisi henüz netleştirilememiştir. Bu nedenle iskemik kalp hastalığı olan hipertansif hastalarda kardiyak rehabilitasyonun kan basıncı değişkenliği üzerine etkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yerel etik kurul onayı (tarih ve no: 05.10.2022-169) alındıktan sonra başlandı. Çalışma retrospektif olarak planlandı ve çalışmaya hipertansiyon ve iskemik kalp hastalığı tanıları ile takipli koroner stent ve/veya koroner By-pass öyküsü bulunan, kardiyak rehabilitasyon programına alınmış toplam 151 hasta dahil edildi. Ambulatuvar kan basıncı ölçüm cihazları kullanılarak üç aylık kardiyak rehabilitasyon programı öncesinde ve sonrasında 24 saat boyunca gündüz 15 dakika, gece 30 dakika aralıklarla kan basıncı ölçümleri alınmış olan hastaların ölçümlerinden matematiksel hesaplama ile kan basıncı değişkenliğini gösteren ortalama gerçek değişkenlik (ARV) (sistolik, diyastolik, ortalama arter basıncı) değeri elde edildi. Kardiyak rehabilitasyon ile ARV arasındaki korelasyon değerlendirildi. Bulgular: Başlangıç ölçümlerine göre kardiyak rehabilitasyon programı sonrası hastaların 24 saatlik sistolik, diyastolik ve ortalama arteriyel kan basınçlarındaki düşüş anlamlı saptandı (hepsi için p< 0,001). Aynı şekilde başlangıç ARV değerlerine göre 24 saatlik sistolik, diyasyolik, ortalama arteriyel, gece sistolik ve gece diyastolik ARV değerlerindeki düşüş de anlamlı saptandı (hepsi için p< 0,001). Diabetes mellitus, konjestif kalp yetmezliği, obezite, yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, kullanılan antihipertansif tedavi çeşidi, koroner stent ve/veya By-pass öyküsü açısından alt grup analizlere bakıldığında kardiyak rehabilitasyon öncesi ve sonrası kan basıncı değişkenliği açısından anlamlı farklılık saptanmadı (hepsi için p> 0,05). Sonuç: Kardiyak rehabilitasyon sonrası 24 saatlik sistolik, diyastolik, ortalama arter basıncı, gece sistolik ve gece diyastolik kan basıncı değişkenliklerinde başlangıca göre düşüş saptandı. Bu sonuçlar eşliğinde, kardiyak rehabilitasyonun 24 saatlik kan basıncı VI değişkenliği üzerinde regülatuar rol oynayabileceği ve dolaylı olarak kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: It is known that blood pressure variability in hypertensive patients is associated with target organ damage and cardiovascular mortality independent of blood pressure level. Studies have shown that there is a significant decrease in long-term mortality from any cause after cardiac rehabilitation, and the effect of cardiac rehabilitation on blood pressure variability has not been clarified yet. Therefore, the effect of cardiac rehabilitation on blood pressure variability in hypertensive patients with ischemic heart disease was investigated. Materials and Methods: The study was started after the approval of the local ethics committee (date and no: 05.10.2022-169). The study was planned retrospectively, and a total of 151 patients with a diagnosis of hypertension and ischemic heart disease, who had a history of coronary stent and/or coronary By-pass followed, and who were included in the cardiac rehabilitation program were included in the study. Showing the blood pressure variability mean true variability (ARV) (systolic, diastolic, mean arterial pressure, night time systolic and nighttime diastolic) values were obtained by mathematical calculation from the measurements of the patients whose blood pressure measurements were taken at 15-minute intervals during the day and 30-minute intervals for 24 hours before and after the three-month cardiac rehabilitation program using ABPM devices. Correlation between cardiac rehabilitation and ARV was evaluated. Results: According to the baseline measurements, the decrease in the 24-hour systolic, diastolic and mean arterial blood pressures of the patients after the cardiac rehabilitation program was significant (p< 0.001 for all). Similarly, decreases in 24-hour systolic, diastolic, mean arterial, nocturnal systolic, and nocturnal diastolic ARV values were also found to be significant compared to baseline ARV values (p< 0.001 for all). When subgroup analyzes were analyzed in terms of diabetes mellitus, congestive heart failure, obesity, age, gender, smoking, type of antihypertensive treatment used, coronary stent and/or By-pass history, no significant difference was found in blood pressure variability before and after cardiac rehabilitation (p> 0,05 for all). Conclusion: After cardiac rehabilitation, a decrease was detected in 24-hour systolic, diastolic, mean arterial pressure, nocturnal systolic and nocturnal diastolic blood pressure VIII variability compared to baseline. Based on these results, it was thought that cardiac rehabilitation may play a regulatory role on 24-hour blood pressure variability and indirectly reduce the risk of cardiovascular disease.