Şanlıurfa şehrinde Suriyeli çocuk işçilerin yaşam koşullarının incelenmesi
Examination of the living conditions of Syrian child workers in the city of Sanlıurfa
  1. Tez No: 686714
  2. Yazar: HAZEL ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT BENEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Suriye Göçü, Çocuk İşçiliği, Suriyeli Çocuk Emeği, Şanlıurfa, Migration, Syrian Emigrants, Child Labor, Syrian Children Labor, Şanlıurfa
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
2011 yılında Esad rejiminin muhaliflere yönelik yapmış olduğu acımasız saldırılar sonucu Suriye'den Türkiye'ye zorunlu bir göç dalgası başlamıştır. Suriye'de yaşanan iç savaş sonucunda Türkiye'nin uygulamış olduğu açık kapı politikasıyla birlikte çok sayıda Suriyeli Türkiye'ye giriş yapmıştır. Türkiye son yılların en fazla mülteci kabul eden ülkesi konumundadır. Böylesine büyük bir göçün yaşanması çeşitli sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu göçten en fazla etkilenen bölgeler nitekim sınır kentleri olmaktadır. Bu zorunlu göç dalgasından en çok etkilenen illerden birisi de Şanlıurfa'dır. Suriye-Türkiye sınırında bulunan Şanlıurfa ili, mültecilerin en çok bulunduğu dördüncü ildir. Yaşanan göç sürecinden ve sonraki dönemlerden en çok etkilenen kesim çocuklardır. Türkiye'de özellikle Suriyeli nüfusu içinde 18 yaşından küçük olanların oranı %47'ye ulaşmıştır. Türkiye'de yaşayan Suriyeli aileler, çocukları ekonomik zorluklarla mücadele edebilmenin en kolay yolu olarak görmektedir. Bu durum çocukların emek piyasasına katılımını kolaylaştırmaktadır. Ancak, Suriyeli çocukların çalışma hayatında bulunması onlara fiziksel ve psikolojik acıdan zarar vermektedir. Çocukların çalışma koşulları emeğin en olumsuz yönlerini içermektedir. Çocuklar ağır çalışma koşulları, düşük ücretler, iş koşulları ve işin tanımının işverene göre değişmesi gibi zorluklarla da karşılaşmaktadırlar. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Şanlıurfa'da çalışmak zorunda kalan Suriyeli çocuk işçilerin iş gücüne katılımını sorgulamaktır. Şanlıurfa'da iş gücü piyasasına katılan Suriyeli çocuk işçi emeğini ele alan bu çalışmada, 30 Suriyeli çocuk işçi ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirmesinde ve analizinde SPSS (16.0) istatistik paket programı kullanılmıştır. Araştırmada emeğin en savunmasız biçimini oluşturan Suriyeli çocuk işçilerin, emek piyasasına daha çabuk katılmakta ve eğitim, oyun gibi haklardan uzak yaşamakta olduğu saptanmıştır. Ayrıca, Türkiye'de yaşayan Suriyeli bir kısım aileler ekonomik zorluklarla baş edebilmek için çocukların küçük yaşta çalışmak zorunda olduğu belirlenmiştir. Suriyeli mültecilere yönelik yapılan politikaların ve geçici süreliğine iyileştirici sosyal yardımların yerine hak temelli politikaların üretilmesi gerekmektedir. Çocukların en temel hakkı olan eğitim ve oyun haklarına erişim sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In 2011, as a result of the brutal attacks of the Assad regime against the opposition, a forced migration wave started from Syria to Turkey. As a result of the civil war in Syria, with the open door policy implemented by Turkey, a large number of Syrians entered Turkey. Turkey is the country that has accepted the most refugees in recent years. Experiencing such a large migration brought along various problems. As a matter of fact, the regions most affected by this migration are border cities. One of the provinces most affected by this forced migration wave is Şanlıurfa. Şanlıurfa province, located on the Syrian-Turkish border, is the fourth province with the highest number of refugees. Children are the most affected part of the migration process and the following periods. In Turkey, the rate of those under the age of 18, especially among the Syrian population, has reached 47%. Syrian families living in Turkey see children as the easiest way to cope with economic difficulties. This situation facilitates the participation of children in the labor market. However, the presence of Syrian children in working life harms them physically and psychologically. Children's working conditions include the most negative aspects of labor. Children also face difficulties such as harsh working conditions, low wages, working conditions and the change in the definition of the job according to the employer. In this context, the aim of the study is to question the labor force participation of Syrian child workers who had to work in Şanlıurfa. In this study, which deals with Syrian child labor participating in the labor market in Şanlıurfa, interviews were conducted with 30 Syrian child workers using semi-structured interview technique. SPSS (16.0) statistical package program was used in the evaluation and analysis of the data obtained in the study. In the research, it was determined that Syrian child workers, who constitute the most vulnerable form of labor, participate in the labor market more quickly and live away from rights such as education and play. In addition, it has been determined that some Syrian families living in Turkey have to work at a young age in order to cope with economic difficulties. It is necessary to produce rights-based policies instead of policies for Syrian refugees and temporary remedial social assistance. Access to education and play, which are the most fundamental rights of children, should be ensured.