Göçmen karşıtı tutum ve davranışlar üzerine bir inceleme: Şanlıurfa örneği
An examination on attitudes and behaviors toward migrants: The case of Şanlıurfa
  1. Tez No: 728898
  2. Yazar: MERVE REYHAN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TALHA KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Etno-Kültürel, Göç, Göçmen Karşıtlığı, Öteki, Tehdit Algısı, Yabancı Düşmanlığı, Anti-immigrant, Ethno-Cultural, Immigration, Othering, Perception of Threat, Xenophobia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, Suriye'den Türkiye'ye yaşanan göç tecrübesinde en çok etkilenen illerden biri olan Şanlıurfa halkının, Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilere yönelik tutum ve davranışlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada Gruplararası Tehdit Teorisi tartışılmakta ve bu teorinin Şanlıurfa şehrinde geçerliliği etnik faktörler üzerinden test edilmektedir. Mevcut literatüre bakıldığında Avrupa ve Amerika tecrübesi üzerinden bir bilgi birikimi görülmektedir ve bu tecrübenin istisnaları olsa da çoğu noktada birbirine zıt kültürler üzerinden yaşanmıştır. Bu durum, gelen göçmenlerin yabancı olarak değerlendirilmesine, algılanan tehdidin ve dolayısıyla göçmen karşıtlığının artmasına neden olabilmektedir. Ancak Şanlıurfa ili sakinleri, daha önce gelen Suriyeli göçmenlerle birçok açıdan yakın bir kültüre sahiptirler, ortak bir tarih ve sınırı paylaşmaktadır ve hatta çoğunlukla akrabalık bağları bulunmaktadır. Ancak kentte yükselen göçmen karşıtlığı hem yerel medyaya hem de yapılan araştırmalara yansımaktadır. Bu çalışma, derinlemesine görüşme tekniği ile nitel bir katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Araştırma için seçilen örneklem, görüşmecilerin göç sonrası dönüşümü nasıl algıladıklarını öğrenmek için Şanlıurfa'da göç öncesi dönemden bu yana ikamet eden sakinler arasından seçilmiştir. Bulgular, etno-kültürel ortaklıktan bağımsız olarak tehdit algısının göçmen karşıtlığında etkili olduğunu göstermektedir. Sahada hem sembolik hem de 'gerçekçi' tehdit algılarına dair anlatılar birlikte aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the attitudes and behaviors of the people of Şanlıurfa toward Syrian refugees. Şanlıurfa is one of the cities most affected by migration from Syria to Turkey. Intergroup Threat Theory is discussed and the validity of this theory to the case of the city of Şanlıurfa is tested through ethnic, religious and cultural factors. When we look at the existing literature, we see an accumulation of knowledge regarding similar experiences in the case of Europe and USA, and although there are exceptions to this experience in the case of Europe and America, it has mainly been lived through cultures that are cultures that are unfamiliar with each other. This situation may cause incoming immigrants to be considered as foreigners and increase the perceived threat and thus the anti-immigrant sentiment. However, the residents of Şanlıurfa province have a close culture in many respects with the Syrian immigrants who have already arrived. They share a common history and border, and even have kinship ties. Nevertheless, a rising anti-immigrant sentiment in the city is reflected both in the local media and in the studies carried out there. This study aims to make a qualitative contribution using an in-depth interview technique. For the research, the interview sample was selected among the residents who have lived in Şanlıurfa since the pre-immigration period to learn how residents perceive the transformation after the migration. The findings show that the perception of threat is effective in anti-immigrant opposition, regardless of ethno-cultural partnership. In the field, narratives about both symbolic and 'realistic' threat perceptions were conveyed together.