Genç çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini sürdürme istekliliklerinin belirlenmesi, İzmir ve Niigata ili örneği
Estimation of young farmer's willingness to continue their agricultural activities, Izmir and Niigata case
  1. Tez No: 686789
  2. Yazar: MIZGİN KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN FİSUN ABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Young farmers, Agricultural sustainability, Young farmers in Turkey, Young farmers in Japan, Logistic regression
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarım Politikası ve Yayım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Gençlerin tarımdan uzaklaşması ve kırsal alanlarda nüfusun yaşlanması tarımın sürdürülebilirliği ve gıda güvencesi açısından bir risk oluşturmaktadır. Bu çalışmada Türkiye ve Japonya gibi gelişmişlik düzeyleri farklı iki ülkenin genç çiftçilerinin tarımsal faaliyetlerini sürdürme istekliliklerine etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri Türkiye'de İzmir ilinde 20 ile 40 yaş arasındaki 100 genç çiftçi ve Japonya'nın Niigata ilinde 20 ile 45 yaş arasındaki 100 genç çiftçi ile anket yapılarak elde edilmiştir. Genç çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini sürdürme istekliliklerini etkileyen faktörlerin belirlenmesinde lojistik regresyon analizinden yararlanılmıştır. Çalışmada İzmir ilinde genç çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini sürdürme isteklilikleri üzerine çiftçilik mesleğinin zor ve yorucu bir meslek olmadığını düşünüyorum, çiftçiliğin girişimci ve yenilikçi yönüyle gençlere uygun bir meslek olduğuna inanıyorum, çiftçilik mesleğinin toplum tarafından saygın bir meslek olarak görüldüğünü düşünüyorum, tarımsal faaliyetler için gerekli olan iş sürekliliği sosyal hayatımı olumsuz etkilemez görüşünde olmalarının anlamlı etkilerinin olduğu bulunmuştur. Niigata ilindeki genç çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini sürdürme isteklilikleri üzerine çiftçiliğin çevreyi koruma, toplumu besleme gibi çok fonksiyonlu rolünün olduğunu düşünüyorum, genç çiftçilerin çiftçiliğe başlarken devlet desteklerinden yararlanma durumu ve genç çiftçilerin çiftçilik dışı mesleğe sahip olma durumu değişkenlerinin anlamlı etkilerinin olduğu bulunmuştur. Çalışma sonucunda genç çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini sürdürmeyi istemelerinde ekonomik faktörler kadar sosyal faktörlerin de önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler; Genç çiftçi, Tarımsal sürdürülebilirlik, Türkiye'de genç çiftçiler, Japonya'da genç çiftçiler, Lojistik regresyon
Özet (Çeviri)
The fact that young people are alienated from agriculture and aging of the population in rural areas cause a risk to the sustainability of agriculture and food security. This study aims to determine the factors that have been affecting young farmers' willingness to sustain their agricultural activities in two countries at different levels of development, such as Turkey and Japan. The main data of the study was obtained by conducting a survey with 100 young farmers aged between 20 and 40 in Izmir, Turkey and 100 young farmers between the ages of 20 and 45 in Niigata, Japan. Logistic regression analysis was used to determine the factors affecting the willingness of young farmers to continue their agricultural activities. It was found that“thinking farming profession is not a hard and tiring profession”,“believing farming is a suitable profession for young people with its entrepreneurial and innovative side”,“thinking farming profession is considered as an important occupation by the society”and“ agricultural activities which require business continuity do not affect the social life adversely”have significant effects on the willingness of young farmers to continue their agricultural activities in İzmir province. The expressions which have significant effects on the willingness of young farmers to continue their agricultural activities in Niigata province are“thinking farming has multiple functions such as protecting the environment and feeding the society”,“ benefitting from the support provided by the state when young farmers start farming”and“the fact that young farmers have a non-farm occupation background”. It is concluded that both social and economic factors play an important role in the willingness of young farmers to continue their agricultural activities.