İş sağlığı ve güvenliği anlamında çalışan ve işverenlerin yasal hak ve sorumlulukları
Legal rights and responsibleties of employee and employers in the terms of occupational health and safety
- Tez No: 686845
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Occupational safety and security, legal rights, occupational diseases, employers, employees
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
İş sağlığı ve güvenliği, çalışanların yasal haklarını korumak ve işverenlerin yasal olarak karşılaşacağı sorunları bertaraf etmek adına yapılan çalışmaları kapsayan yeni bir bilim dalıdır. İnsanoğlu, dünyaya geldiğinden bu yana, yaşamını devam ettirmek için çalışma durumundadır. Yaptığı çalışmalarda kendi sağlığını ve güvenliğini sağlamalı yoksa yaptığı iş onun sonunu getirebilir. Sanayileşmeyle birlikte iş dünyası daha karmaşık bir hal alırken; bu da işçi güvenliğini ve yapılan işin işçinin sağlığına olan etkisi gibi durumlar ortaya çıkardı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de iş kazalarına bağlı olarak meydana gelen ciddi yaralanmalar, mesleki hastalıklar ve ölümlerin sonucunda hükümetleri ve uluslararası kuruluşları bu konuda gerekli çalışmaları yapmaya zorladı. Buna istinaden Türkiye'de son yirmi yılda iş sağlığı ve güvenliği anlamında ciddi çalışmaların yapıldığını söyleyebilir. Bu Yüksek Lisans Tezi, Türkiye'de, iş sağılığı ve güvenliği alanında çıkarılan kanunlar, yönetmenlikleri ve diğer bilimsel çalışmaları, çalışanların ve işverenlerin iş güvenliği bağlamında sahip oldukları yasal hak ve sorumlulukları üzerine bir çalışmadır. Anahtar Kelimeler; İş sağlığı ve güvenliği, yasal haklar, mesleki hastalıklar, işverenler, çalışanlar
Özet (Çeviri)
Occupational safety and security is a new science.to protect the legal rights of employees and eliminate the problems of employers can legally meet-password. Mankind has been in a working condition to survive since he was born. He must ensure his own health and safety in his work, or his work may end him. While the business the World gets more complex with industrialization; this created situations such as worker safety and the effect of the work on the health of the worker. Serious injury accident occurred due to a business s in Turkey as well as all over the World, governments and international organizations as a result of occupational diseases and death were forced to do the work required in this regard. Consequently, it can be said that serious work done in terms of occupational health and safety in the last twenty years, in Turkey. This Master's thesis, the laws enacted in the sense of job health and safety awareness; management and other scientific studies are a study on the legal rights and responsibilities of employees and employers in terms of occupational safety, in Turkey.