Electrical impedance tomography using magnetic fields generated by injected currents
Manyetik alan bilgisi kullanarak elektriksel empedans görüntüleme
- Tez No: 68689
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. ZİYA İDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: tıbbı görüntülme, elektriksel empedans görüntüleme, tekil değerler ayrışımı (SVD) Vİ, medical imaging, electrical impedance tomography, singular value decomposition IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZ manyetik alan bilgisi kullanarak elektriksel empedans görüntüleme Birgül, Özlem Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Ziya İder Ağustos 1997, 74 sayfa iki boyutlu akım uygulamalı elektriksel iletkenlik görüntüleme (EIT) sırasında uygulanan akımlar görüntüleme bölgesinin içinde dağılır. Bu akım dağılımının yarattığı manyetik alan, akım uygulanan kesitte bu keşide diktir. Yaratılan manyetik alanların manyetik resonans görüntüleme (MRI) teknikleri ile ölçüle- bildiği bilinmektedir. Bu çalışmada, ölçülen manyetik alan bilgisi kullanılarak cismin belli bir kesidindeki elektriksel iletkenlik dağılımının bulunması işlenmiştir. İletkenlik değişimi ve manyetik alan değişimi arasındaki ilişkiyi veren duyarlılık matrisi analitik olarak elde edilmiş ve tekil değerler ayrışımı (singular value decomposition, SVD) kullanılarak incelenmiştir. Duyarlılık matrisinin durumu hakkında bize bilgi veren, en büyük özdeğerin en küçük özdeğere oranı diğer EIT tekniklerine göre daha küçüktür. Uzaysal ve kontrast çözünürlük sınırları hakkında bize bilgi veren çözünürlük matrisi tanımlanmış ve analiz edilmiştir. Diğer EIT tekniklerinin aksine, görüntüleme bölgesinin her yerinde eş duyarlılık sağlanmıştır. Genelleştirilmiş matris tersi kullanılarak, duyarlılık matrisinin tersialınmış ve görüntü oluşturulması sırasında bazı. öz değerlere karşılık gelen öz yöneylerin kullanılmamasının etkisi incelenmiştir. Çeşitli gürültü seviyeleri kullanılarak gürültünün görüntü oluşturulması üzerindeki etkisine bakılmıştır. Son olarak deneysel olarak alınan veri kullanılarak görüntü elde edilebildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTRICAL IMPEDANCE TOMOGRAPHY USING MAGNETIC FIELDS GENERATED BY INJECTED CURRENTS Birgül, Özlem Ms, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Ziya Ider August 1997, 74 pages In a 2D EIT investigation, injected currents generate magnetic fields which are perpendicular to the imaging region. Such magnetic fields can be measured using magnetic resonance tomography. In this study a new methodology is explored that use this magnetic field, for the purpose of reconstructing the conductivity distribution. An analytical expression is derived for the sensitivity matrix that relates the magnetic field to the element conductivities. The conditioning of the sensitivity matrix is examined using Singular Value Decomposition (SVD) technique and it is seen that condition number-is smaller than previous EIT techniques. The resolution matrix, which involves information about spatial and contrast resolution, is defined and analysed for various cases. Unlike standard injected and induced EIT cases, uniform sensitivity throughout the imaging re- gion is achieved. Several images are reconstructed using generalised inverse of sensitivity matrix with different truncation levels. Noise analysis is carried out IIIin two parts to study spatial and contrast resolution limits using simulated noisy data. It is shown that this technique can be used to reconstruct conductivity images with real data.