Toplumumuzun teletıp uygulamalarına yaklaşım ve genel tutumları
Opinions and attitudes of our society on telemedicine
  1. Tez No: 686907
  2. Yazar: GÖKHAN GÜRGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ ÖNGEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, teletıp, hasta memnuniyet anketleri, Family medicine, telemedicine, patient satisfaction surveys
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş-Amaç: Toplumumuzun Teletıp sistemine genel olarak bakış açısını tespit etmek. Teletıp sisteminin etkinliği, güvenirliliği, kolaylığı hakkındaki görüşlerini ölçmek. Bu verilerin toplumun demografik yapısı ile değişkenliğini saptamak. Materyal-Metod: Kesitsel tipte tanımlayıcı düzenlenen bu çalışmanın evrenini 21.03.2021 – 25.04.2021 tarihleri arasında İzmir ilindeki kullanıcılara, e-posta, sosyal medya, hızlı mesaj vb. yöntemlerle elektronik anket yollanarak planlanmıştır. Tele-tıp uygulamaları hakkında katılımcıların bakış açılarını belirlemeye yönelik toplam 27 adet soru sorulmuştur. Soru tasarımında“5 maddeli Likert ölçeği”soru tipi kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 23.0 paket programı kullanıldı. Verilerin analizinde, demografik özellikleri tanımlamak için sayı yüzde dağılımı, gruplar arası homojenlik değerlendirilmesi için“Ki-Kare Testi (CHI-SQUARE TEST)”kullanıldı. Bulgular: Teletıp sistemine genel hasta yaklaşımının olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 43 yaş üstü hastaların %63,1'i (n:94), gelir seviyesi yüksek olanların %61,4'ü (n:78) teletıp hizmetlerinin üretkenliğini arttıracağını söylemiştir. Erkek hastaların %71,6'sı (n:71) kadın hastaların %59,3'ü (n:121) gelir seviyesi yüksek olan hastaların %71,7'si (n:91) üniversite mezunlarının %67,6'sı (n:123) bu yeni sisteme kolayca alışabileceklerini söylemiştir. Büyükşehirde yaşayan hastaların %71,4'ü (n:175) teletıp sisteminin sağlık hizmetlerine ulaşmalarını kolaylaştıracağını söylemiştir. Doktora seviyesi eğitim almış hastaların %71'i (n:22) teletıp görüşmesi sırasında hekimi net olarak duyabileceklerini, %93,5'i (n:29) görüşme sırasında kendilerini rahatça ifade edebileceklerini, %74,2'si (n:23) hekimi karşılarındaymış gibi görebileceklerini düşündüklerini belirtmişlerdir. Üniversite mezunlarının %71,7'si (n:33) teletıp sisteminin kabul edilebilir bir yöntem olduğunu belirtmiştir. Sonuç: Gelişen teknoloji ve bilişim teknolojileri ile birlikte, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da uzun zamandır tüm ülkeler arasında geliştirilmeye ve entegrasyonu sağlanmaya çalışılan Teletıp sisteminin, yakın zamanda ortaya çıkan Koronavirüs Pandemisi etkisiyle de kullanımı hızla yaygınlaşmıştır. Neredeyse yapılan tüm hasta memnuniyet anketlerinde çoğunluk oranıyla olumlu bulunan Teletıp sisteminin, gelecek sağlık sektörü projeksiyonunda büyük bir yer tutacağı neredeyse ortak bir görüştür. Biz de bu çalışmada hukuki, teknolojik, bilimsel araştırma alt yapısının gelişimden daha hızlı yaygınlaşan Teletıp sisteminin, hizmet kalitesini arttırmada en önemli noktalardan biri olan, kullanıcı yaklaşım ve tutumlarını inceledik. Çalışma sonucunda, gelecekteki Teletıp alanlarında, hizmet kalitesini arttırmak adına en önemli verilerden olan, hastaların demografik özellikleriyle, tutum ve davranışları arasındaki ilişkileri belirleyen anlamlı veriler, gelecekte konuyla ilgili yapılması gereken birçok çalışmaya yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the opinions of Turkish people on effectiveness, reliability and accesibility of Telemedicine system. Material-Method: This is a cross sectional descriptive study and a survey was administered to the participants living in Izmir via e-mail, social media and small message service. The questionnare consists of 3 parts and 27 questions. SPSS 23.0 package program was used to evaluate the data. A five step Likert scale was used to design the questions. The chi-square test and the sayı number percent distribution were used to analyze data. Results: It can be said that the overall participant opinion on telemedicine practices was positive. Over the half of the participants belong to higher economic level and the participants older than 43 y/o stated that the telemedicine service would improve their productivity. 71,6% (n:71) of the male participants, 59,3% (n:121) of the female participants, 71,7% (n:33) of the higer economic level group and the 67,6% (n:123) of the university degree group reported that they can easily adopt this new system. Over 70% of the participants belong to highest education group stated that the telemedicine is an acceptible method. Conclusion: With the recent advances in information technologies the WHO has taken some steps to integrate the telemedicine practices into daily life and after the coronavirus pandemia these attempts are more widespread now. Since almost all patient satisfaction surveys shows high acceptance rates it can be postulated that the telemedicine will be one of the important components in future medicine. We, in this study, investigated the patient approaches and behaviours regarding telemedicine which is spreading faster than its legal, technologic and scientific background. The data on patient behaviours and approaches to telemedicine may be helpful for future studies to improve the health service quality.