Samsun koşullarında yalın ve karışık ekilen silajlık mısır (Zea mays L.) ve yemlik börülcenin (Vigna unguiculatal.walp) verim ve bazı özelliklerinin belirlenmesi
Determination of yield and some features in corn for silage(Zea mays L.) and cowpea for feed (Vigna unguiculatal.walp) mixed planting systems in the Samsun province conditions.
- Tez No: 687072
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: silajlık mısır, yemlik börülce, birlikte ekim, verim, kalite
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Samsun İli ekolojik şartlarında iki yıl süre ile yürütülen bu çalışmada, silajlık mısır ve yemlik börülcenin yalın ekimleri ile alternatif sıralara birlikte ekimleri arasındaki ilişkiler kalite ve verim yönünden karşılaştırılmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulan çalışmada, yalın mısır (M) ve börülcenin (B) yalın ekimleriyle beraber M+B, M+2B, 2M+B ve 2M+2B olmak üzere altı değişik uygulama yer almıştır. Araştırmada mısırda bitki boyu, koçan sayısı, yaprak ağırlığı, sap ağırlığı, koçan ağırlığı, börülcede sarılma oranı, çap, bitki boyu, sararma vb. morfolojik özellikler ,mısır ve börülce kuru otlarının bazı mineral içerikleri, yeşil ve kuru ot verimleri, protein verimi ve nispi yem değerleri incelenmiştir. Silajlık mısırda bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, yaprak vesap ağırlığı yalın mısır ekimlerine göre daha yüksek değerlerde bulunmuştur. Denemede yeşil ot verimi 2019 yılında M+2B (8770 kg/da) ve yalın mısır (8226 kg/da), 2020 yılında ise yalın mısır (5792 kg/da) ve 2M+B (4326 kg/da) arasında, kuru ot verimi 2019 yılında yalın M (2873.4 kg/da) ve M+2B (2713.8 kg/da), 2020 yılında ise yalın M (1894.54 kg/da) ve 2M+2B (1786.09 kg/da) işlemleri arasında değişmiştir. 2019 yılında NYD değeri silajlık mısırda 90.93-106.7, HP verimi 61-221.20 (kg/da) arasında değişim göstermiştir. Sonuç olarak Samsun ili koşullarında mısır ve börülce karışık ekiminde yeşil ot verimi, HP verimi ile NYD açısından bir sıra mısır ve iki sıra börülce (M+2B) ekim şekli önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, which was carried out for two years in the ecological conditions of Samsun Province, the relations between the lean planting of corn for silage and cowpeas for feed and their combined plantings in alternative rows were compared in terms of quality and yield. In the study that was established according to a random blocks trial design in four replications, there were six different applications in the form of M+B, M+2B, 2M+B, and 2M+2B with the lean plantings of corn (M) and cowpea (B). Plant size, number of cobs, leaf weight, stem weight, and cob weight were examined for the corn and wrapping rate, diameter, plant height, yellowing, etc. morphological properties were examined in the cowpeas and some mineral contents, fresh and dry fodder yield, protein yield and relative feed value were examined for the corn and cowpea fodder. In silage corn, plant size, first cob height, leaf and stem weight were found to be higher than the data found in lean corn plantings. In the trial it was determined that the green fodder yield in 2019 was M+2B (8770 kg/da) and lean corn (8226 kg/da), in 2020 lean corn was between (5792 kg/da) and 2M+B (4326 kg/da), dry fodder yield in 2019 was lean M (2873.4 kg/da) and M+2B (2713.8 kg/da), in 2020 it varied between lean M (1894,54 kg/da) and 2M+2B (1786.09 kg/da) processes; and in 2019 the corn for silage NYD value was in the range of 90,93-106, the HP yield varied in the range of 61-221.20 (kg/da). According to the results of the trial, in the combined planting of corn and cowpeas, (M+2B) one row of corn and two rows of cowpeas can be recommended as the most suitable combination to plant in terms of fresh fodder yield, HP yield and NYD in the Samsun Province conditions.