Farelerde parasetamolün farmakokinetiği üzerine fluvoksaminin etkisi
Effect of fluvoxamine on the pharmacokinetics of paracetamol in mice
- Tez No: 687155
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Farmakokinetik, fluvoksamin, parasetamol, Pharmacokinetics, fluvoxamine, paracetamol
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Giriş: Parasetamol dünyada en yaygın kullanılan analjezik ve antipiretik ilaçlardan birisidir. Fluvoksamin depresyon tedavisinde kullanılan SSRI bir ilaçtır. Fluvoksamin ve parasetamol tedavide eşzamanlı olarak kullanılabilir. İlaçların kombine kullanımında emilim, dağılım, metabolizma ve atılım noktasında ilaç-ilaç etkileşimi olabilir. Bu çalışmanın amacı, farelerde düşük ve yüksek doz fluvoksamin uygulamasının parasetamolün farmakokinetiği üzerine etkisini belirlemektir. Materyal ve Metot: Bu araştırmada, Swiss Albino ırkı 96 adet erkek fare kullanıldı. Fareler eşit sayıda (n=30) olacak şekilde üç gruba ayrıldı. Birinci gruba parasetamol (700 mg/kg), ikinci gruba parasetamol+düşük doz (30 mg/kg) fluvoksamin ve üçüncü gruba parasetamol+yüksek doz (150 mg/kg) fluvoksamin uygulandı. Parasetamolün plazma konsantrasyonları, HPLC kullanılarak testpit edildi ve farmakokinetik parametreler, nonkompartmental analizle hesaplandı. Bulgular: Parasetamolün tek doz oral uygulaması sonrası t1/2ʎz, EAA, Cdoruk ve Cl/F sırasıyla 2.99 h, 880.72 h*μg/mL, 486.74 ± 54.20 μg/mL ve 794,81 L/h/kg olarak tespit edildi. Düşük ve yüksek doz fluvoksamin uygulaması sırasıyla parasetamolün EAA %32 ve %61, ve Cdoruk'unda %15 ve %27 oranında artışa neden oldu. Sonuç: Sonuç olarak, farelerde düşük ve yüksek doz fluvoksamin uygulaması parasetamolün plazma konsantrasyonunu arttırdı. Etkisi doza bağlı olan parasetamolün konsantrasyonundaki bu artış terapötik etkide artışa neden olabilir. Ancak, parasetamol ile fluvoksaminin eşzamanlı kullanımı sonrasında güvenilirliğin ve etkileşim mekanizmasının belirlemesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Paracetamol is one of the most widely used analgesic and antipyretic drugs in the world. Fluvoxamine is a SSRI drug used in the treatment of depression. Fluvoxamine and paracetamol can be used simultaneously in treatment. In the combined use of drugs, drug-drug interactions may occur at the point of absorption, distribution, metabolism and excretion. The aim of this study was to determine the effect of low and high dose fluvoxamine administration on the pharmacokinetics of paracetamol in mice. Materials and Methods: In this study, 96 male Swiss Albino mice were used. Mice were divided into three groups with equal numbers (n=30). Paracetamol (700 mg/kg) was administered to the first group, paracetamol+low-dose (30 mg/kg) fluvoxamine to the second group, and paracetamol+high-dose (150 mg/kg) fluvoxamine to the third group. Plasma concentrations of paracetamol were assayed using HPLC and pharmacokinetic parameters were calculated by noncompartmental analysis. Results: After a single administration of paracetamol, t1/2ʎz, EAA and Cdoruk were 2.99 h, 880.72 h*μg/mL, and 486.74 μg/mL, respectively. Low and high dose fluvoxamine administration resulted in an increase in EAA 32% and 61%, and Cdoruk 15% and 27% of paracetamol, respectively. Conclusions: As a result, low and high dose fluvoxamine administration increased the plasma concentration of paracetamol in mice. This increase in the concentration of paracetamol, the effect of which is dose dependent, may lead to an increase in the therapeutic effect. However, further research is needed to determine the safety and mechanism of interaction following the concomitant use of paracetamol and fluvoxamine.