Ticari olarak kabul edilmeyen internet satışlarının vergileme karşısındaki durumu
The situation of non-commercial internet sales against taxation
- Tez No: 687163
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNUR AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Sosyal Medya, Elektronik Ticaretin Vergilendirilmesi, İnternet Satışlarının Vergilendirilmesi, İnternet, Electronic Commerce, Social Media, Taxation of Electronic Commerce Taxation of Internet Sales, Internet
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye ve Mali Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde son dönemlerde yaşanan hızlı ve önemli gelişmeler ve bu gelişmelere bağlı olarak küresel bir özellik kazanan iletişim ağlarının, coğrafi sınırları ortadan kaldırarak dünya genelindeki insanların hızlı ve kolay bir şekilde iletişim kurmasını mümkün hale getirmesi, toplumların birbiriyle olan etkileşiminin belirgin bir şekilde artmasını sağlayarak küreselleşme eğilimlerini doğrudan etkileyen ve hızlandıran bir faktör olmuştur. Elektronik ticaretin gelişimi ile vergi alanında da birçok değişim gerçekleşmiştir. Vergi sisteminde amaç, ödeme gücüne göre herkesten vergi alınmasıdır. Elektronik ticaretin gelişmesiyle işletmelere ve tüketicilere kolaylık sağlanmış fakat devlet açısından da vergi kayıplarına yol açmıştır. Oluşan bu sorunun uluslararası boyutta bir sorun haline dönüşmesi ile uluslararası çözüm arayışı içine girilmiştir. İçerisinde bulunduğumuz teknoloji çağında her geçen gün farklı alanlarda değişimler yaşanmakta ve insanların ürettikleri ürün ve hizmetleri pazarlayarak müşterilerine ulaşma şekli de değişmektedir. Bu değişimlerin başında sosyal medya platformları kullanılarak gelir elde etme yöntemi gelmektedir. Bu çalışmanın amacı, sosyal medya üzerinden verilen reklam ve satışların vergilendirilmesinde ortaya çıkan sorunların değerlendirilmesi ve çözüm önerileri sunulmasıdır.
Özet (Çeviri)
The rapid and important developments in information and communication technologies and the communication networks that have gained a global feature depending on these developments, which make it possible for people around the world to communicate quickly and easily by eliminating geographical borders and increase the interaction of societies with each other, is a factor directly affecting and accelerating globalization trends. With the development of electronic commerce, many changes are taken place in the tax field. The purpose of the tax system is to collect taxes from everyone based on their solvency. The developments in electronic commerce provided convenience to businesses and consumers, but also caused tax losses for the state. With the transformation of this problem into an international problem, an international solution has been sought. In the age of technology, changes are experienced in various areas every day, and the way people reach their customers, by marketing the products and services they produce, is also changing. At the forefront of these changes is the method of generating income using social media platforms. The purpose of this study is to evaluate the problems that arise in the taxation of advertisements and sales on social media and to offer solutions.