Suriye iç savaşını yeniden kavramsallaştırmak: Biyopolitik şiddet, nekropolitik iktidar ve istisnai hâl
Reconceptualizing the Syrian civil war: Biopolitical violence, necropolitical power and exceptional state
- Tez No: 687164
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT AHMET ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriye iç savaşı, biyopolitika, nekropolitika, istisnai hâl, yönetimsellik, Syrian Civil War, Biopolitics, Necropolitics, Exceptional State, Governmentality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 377
Özet
Arap Baharı süreci kapsamında protestolarla karşı karşıya kalan ülkelerden biri olan Suriye'de otoriter yönetime karşı yapılan gösteriler zamanla bir iç savaşa dönüştü. Bu iç savaş, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin manda yönetiminden ve bağımsızlığın kazanılmasından beri süregelen siyasal ve ekonomik sorunlarının cisimleşmiş haliydi. Ancak, söz konusu sorunlar cisimleşme biçimleri nedeni ile Suriye'deki iç savaşı farklılaştırdı. Bunun dışında savaşan tarafların birbirleri ile ve nüfuslar ile kurduğu ilişkinin de bu farklılaşmada payı bulunmaktadır. Zira Suriye savaşının tarafları birbirleri ile kurdukları siyasal dışlama ilişkisini, nüfuslar ile kurdukları şiddet ve yönetsel ilişki ile birleştirmektedir. Ele geçirdikleri topraklarda nüfusları yaşatarak ve ölüme atarak yönetmektedir. Kendi ekonomik sistemlerini kurmakta ve şiddet ya da şiddetsizlik üzerinden bu sistemleri sürdürmektedir. Bundan dolayı Suriye iç savaşının anlatımının siyasal dışlama, yaşam, ölüm, şiddet ve yönetim nosyonlarını içeren istisnai hâl, biyopolitika ve nekropolitika kuramları ile yapılması gerekmektedir. Bu gereksinimi karşılama amacı güden çalışma Suriye iç savaşının aktör ilişkilerini ve olaylarını istisnai hâl, biyopolitika ve nekropolitika kuramlarının kavramsallaştırmaları ile açıklamaktadır. Suriye iç savaşını açıklama sürecinin sonunda Suriye'deki savaşın uzun yıllar kurulamayan liberal düzeni kurma amacı taşıyan bir yönetimsellik olduğu sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
Demonstration against authoritarian rule turned into a civil war over time in Syria is one of the countries facing protests as part of the Arab Spring process. This civil war was the embodiment of the ongoing political and economic problems of the Syrian Arab Republic since the mandate rule and the gain of independence. But aforementioned problems differentiated the civil war in Syria due to their embodiment forms. Except this the relationship of the warring parties with each other and with the populations has a share in this differentation. Because the parties of the Syrian war combined the political exclusion they established with each other with the violence and administrative relationship they established with the populations. They rule the populations by keeping them alive and putting them to death in the lands they have conquered. They establish their own economic system and maintain this system through violence or nonviolence. Therefore narration of the Syrian civil war should be made with the exceptional state, biopolitics and necropolitics theories that include notions of political exclusion, life, death, violence and government. Work aimed at meeting this requirement explains the actor relations and events of the Syrian with the conceptualizations of the exceptional state, biopolitics and necropolitics theories. At the end of the Syrian civil war disclosure process it concludes that the war in Syria is a governmentality with the aim of establishing a liberal order that could not be established for many years.