İyonlaştırıcı radyasyon kaynakları ile çalışan sağlık personelinde iş sağlığı ve iş güvenliği ile radyasyon bilgi ve farkındalığının ölçülmesi
Measuring knowledge and awareness of healthcare personnel working with the sources of ionizer radiation on occupational health and safety and radiation
  1. Tez No: 687169
  2. Yazar: MEHTAP GÜNTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN TUNÇCAN ONGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Radyasyon, Radyasyon Güvenliği, Sağlık, Sağlık Personeli, Özel Sağlık Kurumu, Kamu Sağlık Kurumu, Occupational Health and Safety, Radiation, Radiation Safety, Health, Healthcare Personnel, Private Healthcare Institution, Public Healthcare Institution
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma çerçevesinde, sağlık kuruluşlarındaki radyasyonlu alanlarda iyonize radyasyon kaynaklarıyla çalışan sağlık personelinin yasal mevzuat bilgi düzeyi, iş sağlığı ve güvenliği bilgi ve farkındalık düzeyi ile radyasyon bilgi ve farkındalık düzeyinin ölçülmesi, ayrıca yasal mevzuat bilgi düzeyinin, iş sağlığı ve güvenliği bilgi ve farkındalık düzeyinin, radyasyon bilgi ve farkındalık düzeyinin katılımcıların çeşitli demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda bir anket formu hazırlanmış ve Nisan 2019 ile Eylül 2019 tarihleri arasında 198 sağlık personeli üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, sağlık personelinin yasal mevzuat, radyasyonla çalışma ve iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilgiye ve farkındalığa sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca farklılık analizleri neticesinde, çeşitli demografik özelliklere göre anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Özellikle kamu sektörü – özel sektör farkı bağlamında, özel sektörde çalışan sağlık personelinin yasal mevzuat, radyasyonla çalışma ve iş sağlığı ve güvenliği konularında daha yüksek bilgi ve farkındalık düzeyine sahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In context to this study, measuring the knowledge and awareness of healthcare personnel working with the sources of ionizing radiation about legal regulations, occupational health and safety, and working with radiation; moreover, examining whether or not there is significant difference according to various demographical characteristics of the participants for the knowledge level of legal regulations, knowledge and awareness level of occupational health and safety, and knowledge and awareness level of working with radiation are aimed. In this regard, a survey questionnaire was prepared, and the survey was conducted on 198 healthcare personnel between April 2019 and September 2019. According to the research results, it was found that healthcare personnel have adequate knowledge and awareness about legal regulations, working with radiation and occupational health and safety issues. Furthermore, there were found significant differences according to various demographical characteristics as the result of variance analysis. Especially within the scope of the difference between public sector – private sector, it was found that healthcare personnel working at private sector have significantly more knowledge and awareness level about legal regulations, working with radiation, and occupational health and safety than healthcare personnel working at public sector.