Experimental and analytical investigation of the biomechanics of crawl stroke swimming
Serbest stil yüzmenin biyomekaniğinin deneysel ve analitik yöntemle incelenmesi
  1. Tez No: 68718
  2. Yazar: TOLGA AKIŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ORÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İleri İtme Kuvveti, Suyun Direnç Kuvveti, Serbest Stil, Kulaç Frekansı, Yüzmenin Biyomekaniği. VI, Propulsive Force, Drag Force, Crawl Stroke, Stroke Rate, Swimming Biomechanics. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
öz SERBEST STİL YÜZMENİN BİYOMEKANİĞİNİN DENEYSEL VE ANALİTİK YÖNTEMLE İNCELENMESİ Akış, Tolga Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yusuf Orçan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuri Akkaş Ocak 1997, 73 Sayfa Yüzmenin biyomekaniği incelenirken, önemli amaçlardan biri yüzücü tarafından uygulanan ileri itme kuvveti ve suyun direnç kuvvetinin belirlenmesi ve bu kuvvetlerin yüzücünün tekniği ve performansına etkilerinin saptanmasıdır. İleri itme ve suyun direnç kuvvetlerinin büyüklüğünün ölçülmesi çok zordur, çünkü suda yol alırken yüzme hareketlerinin mekanizmaları ve hareket durumları karmaşık hale gelir. Daha önce yapılan çalışmalarda,, bu karmaşıklığın önüne geçmek için değişik analitik ve deneysel teknikler geliştirilmiştir. Bu çalışmada, serbest stilde yüzerken oluşan ileri itme ve suyun direnç kuvvetlerini incelemek için üç boyutlu matematiksel bir model geliştirilmiştir. Bu modelde yüzücü, vücut ve bu vücuda omuz eklemlerinden bağlanmış iki kol olarak modellenmiştir. Modelden elde edilen sonuçlar iki değişik deneysel çalışmanın sonuçlan ile karşılaştırıldı. Bu deneylerin birincisinde, serbest stilde yüzen bir yüzücünün ip ile sabit bir yere bağlanmasıyla ipte oluşan kuvvetler incelenmiş ve bu kuvvetlerin kulaç frekansı ile doğru orantılı olduğu bulunmuştur. İkinci deneysel çalışmada, yüzücü herhangi bir yere bağlanmadanserbest stilde yüzüşü değişik kol açılan için kaydedilmiştir. Sonuçlar grafiksel olarak sunulmuş ve kol frekansının yüzme hızı üzerindeki etkileri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL AND ANALYTICAL INVESTIGATION OF THE BIOMECHANICS OF CRAWL STROKE SWIMMING Akış, Tolga MS., Department of Engineering Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yusuf Orçan Co-Supervisor: Prof. Dr. Nuri Akkaş January 1997, 73 pages In studying the biomechanics of swimming, the fundamental goal is to determine the propulsive force developed by the swimmer and the opposing drag force and their relationship to the technique and performance of the swimmer. To obtain the magnitude of these forces during free swimming is very difficult as the mechanisms and conditions of locomotion become more complex in the case of movement through water. In order to overcome this complexity, different experimental and analytical techniques were developed in the past studies. In this study, to analyze the propulsive and resistive forces during crawl stroke swimming, a three dimensional analytical model is developed in which the swimmer is modelled as a body and two arms connected to the body at the shoulder joints. The numerical results of the model are compared with the results of the two sets of experiments performed in this study. In the first set of experiments, the tether forces developed in crawl stroke swimming are measured and a linear correlation between the tether force and the stroke rate is obtained. In the second set of experiments, the free crawl stroke swimming (untethered) for different arm segment position angles are recorded. The results are presented min graphical forms and the effect of stroke rate on swimming velocity is discussed.