Vergi hukukunda tebligat
Legal notice in tax law
  1. Tez No: 687199
  2. Yazar: CANER GAZİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRIM TAYLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Hukuk, Tebligat, Keywords: Tax, Law, Notification
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Vergi başta hukuk ve siyaset disiplinleri çerçevesinde yüksek önemi haiz konuların başında gelir. Bunun sebebi ise devletin karşılıksız olarak sunduğu hizmetlerin finansmanı amacıyla kişilerin mülkiyet haklarına müdahalede bulunmasıdır. Günümüz modern devleti ile vergilerin hazineye intikali ayrıntılı şekilde düzenlenmiş çok sayıda kanun hükmüne dayanarak gerçekleşir. Söz konusu ayrıntılı hükümlere konu olan ve verginin hazineye intikalinde büyük önem taşıyan adımlardan biri tebliğ işlemidir. Vergi adı altında mülkiyet hakkına yapılan müdahalelere karşı bireylerin en önemli güvencesini yargı oluşturmaktadır. Ancak bireylerin yargıya başvurabilmeleri için bu vergilendirme süreçlerinden haberdar olmaları gerekir ki tebliğ işlemi bu aşamada devreye girer. Tebliğ işlemi bireyleri sadece ödenmesi gereken vergilerden haberdar etmekle kalmaz. Aynı zamanda ödenmesi gereken bu vergileri bireylere arz ederek onların da onayının alınmasını sağlar. Çünkü modern toplumlarda hukuk kuralları akla dayandığından bireylerden bu kurallara uymalarını istemenin en makul yolu onları ikna etmek ve onaylarını almaktır. Çalışmada tebliğ işleminin niteliği hukuk disiplini çerçevesinde ortaya konulup sonrasında vergilendirme sürecinde tebliğ kavramı genel olarak Vergi Usul Kanunu hükümleri ışığında incelenmektedir. Bu inceleme için gerek literatürdeki kaynaklar gerekse yargı kararları kullanılmaktadır. Çalışmada vergilendirme sürecinde hukuk devleti açısından hangi uygulama ve düzenlemelerin olması gerektiği ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Sonuç olarak en geniş tanım itibariyle çalışma hukuk devleti ve buna bağlı ilkeler ışığında vergilendirme sürecinde tebliğ kavramının Vergi Usul Kanunu düzenlemeleriyle teorik ve pratik boyutunu incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Tax is one of the most important issues within the framework of law and politics disciplines. The reason for this is that the state intervenes in the property rights of individuals in order to finance the services provided free of charge. In today's modern state, the transfer of taxes to the treasury takes place based on many detailed legal provisions. One of the important steps in the transfer of tax to the treasury, which is subject to the detailed provisions, is the notification process. The judiciary constitutes the most important assurance of individuals against the interventions to the right to property under the name of tax. However, in order for individuals to apply to the judiciary, they must be aware of these taxation processes, and the notification process comes into play at this stage. The notification process not only informs the individuals about the taxes to be paid. At the same time, it provides these taxes to be paid to individuals and ensures their approval. Because the rules of law in modern societies are based on reason, the most reasonable way to ask individuals to comply with these rules is to persuade them and get their approval. In the study, the nature of the notification process is revealed within the framework of the legal discipline, and then the concept of notification in the taxation process is examined in the light of the provisions of the Tax Procedure Law. For this review, both the sources in the literature and the judicial decisions are used.In the study, it is tried to reveal what practices and regulations should be in terms of the rule of law in the taxation process. In conclusion, in the broadest definition, the study examines the theoretical and practical aspects of the concept of notification in the taxation process with the regulations of the Tax Procedure Law in the light of the rule of law and related principles.