Endonezya'da popülizm ve tarım sektörü
Populism and agriculture sector in İndonesia
  1. Tez No: 687204
  2. Yazar: FAIZ KASYFILHAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BEKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Populism, Agricultural Economics, Development, Indonesia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırma iki nedenden kaynaklanmaktadır. Birincisi, Endonezya'da tarımsal ekonomisinin sektörünün büyüme hızı düşmeye devam etmektedir. İkincisi, tarımsal ekonomisi gerilemeye devam ederken, politik alanda popülizm giderek daha çok güçlenmektedir. Hatta popülizm siyasi liderler tarafından yaygın olarak kullanılan bir siyasi yaklaşım haline gelmektedir. Bu iki nedene dayanarak, bu çalışma popülizmin Endonezya'daki tarım ekonomisi üzerindeki etkisinin ne olduğu sorusunu gündeme getirmektedir. Bu araştırmanın sorusunu cevaplamak için Kütüphane Araştırma Yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırma, veri analizi sürecinde Eleştirel Söylem Analizi ve Tarihsel Analiz yaklaşımı kullanmaktadır. Bu çalışmada, Endonezya'da ortaya çıkan popülizm türlerinin çok çeşitli olmasına rağmen, aslında gelişen popülizmin sağ popülizm ve sol popülizm olmak üzere iki türde gruplandırılabileceğini bulunmaktadır. Endonezya'daki üç liderlik dönemi karşılaştırarak bu iki popülizm türünün tarım ekonomisi üzerinde farklı etkileri olduğunu anlaşılabilmektedir. Eski Düzen döneminde gelişen sol popülizm, tarım ekonomisinin gelişimine olumlu etkileyebilmiştir. Eski Düzen dönemindeki çeşitli tarımsal ekonomi politikaları, ulusal kalkınma sürecinde tarımın bir öncelik haline geldiğini göstermiştir. Yeni Düzen döneminde ise sağ popülizmin tarım ekonomisine olumsuz etkilemektedir. Sağ popülizmin bir sonucu olarak, tarım ekonomisinin yerini tarım dışı ekonominin almasına ek olarak, tarım ekonomisinin sektörü de ayrımcılığa uğramakta ve ulusal ekonomik kalkınma söyleminden dışlanmaktadır. Sağ popülist liderler de tarım ekonomisinin kalkınması için fiilen mücadele etmeden tarım konusunu bir güç kazanma aracı olarak kullanmaktadır. Ne yazık ki, politik ekonomi politikalarının uygulanmasında neoliberal yaklaşımların yanında sağ popülizm kullanılmaya devam edildiğinde bu durum daha da kötüleşmektedir. Ayrıca, kamu politikalarının yapma sürecinde sol popülizme fırsat sağlayabilecek demokratik alan olmadığını ulusal kalkınma politikalarına tek bir yaklaşımın hakim olduğunu göstermektedir. Bu politik ekonominin dinamikleri devam ederse, tarımsal ekonomisi Endonezya'nın kalkınma sürecindaki önemini kesinlikle kaybedebilecektir. Anahtar Kelimeleri: Popülizm, Tarımsal Ekonomisi, Kalkınma, Endonezya
Özet (Çeviri)
This study is conducted based on two circumstances. Firstly, a continuous decline in the rate of agricultural economic growth in Indonesia. Second, while the agriculture economy is continuously declining, populism is getting stronger and dominating the political realm. Besides, the populism approach has become a widely used political approach by politicians or political leaders. Therefore, based on these two reasons, this study attempts to explain the impact of populism on the agricultural economy in Indonesia. This study uses the Library Research Method as a research methodology to answer the research questions. As a data analysis tool, this research uses a Critical Discourse Analysis and Historical Analysis approach. This study finds that although populism appears in Indonesia diversely, these growing populisms can be classified into two types, namely right populism and left populism. By comparing the three leadership periods in Indonesia, this study finds that these two types of populism affect the agricultural economy differently. Left populism that emerged in the Old Order era could impact the positive development of the agricultural economy. Old Order's various agricultural economic policies confirm that agriculture had become a priority in the national development processes. Meanwhile, right populism worsened the sustainability of agricultural economic development. As right populism becomes solid, the agriculture economy has been discriminated against and displaced by non-agricultural economies within the structure of the Indonesian economy. At the same time, the agricultural economy continues to be excluded from the national economic development discourses. In practice, these right populist leaders employ agricultural issues as a tool to gain power without actually striving for agricultural improvement. This situation gets worse when right populism continues to use neoliberal approaches in implementing political economy policies. The absence of a democratic space that can provide an opportunity for left populism to get involved in the public policy-making process emphasizes the dominance of a single economic approach in development policies. Therefore, if this political economy situation continues, the agricultural economy may lose its significance in Indonesia's development permanently.