Futbol hakemlerinde kariyer memnuniyeti ve mesleki haz ilişkisinin incelenmesi
An examination the relationship between career satisfaction and zest for work of football referees
  1. Tez No: 687223
  2. Yazar: NURULLAH KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR GERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol hakemi, kariyer memnuniyeti, mesleki haz, Football referee, careersatisfaction, zestforwork
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma, Türkiye Futbol Federasyonuna bağlı 8. bölgede görev yapan lisanslı futbol hakemlerinin kariyer memnuniyeti ve mesleki hazlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya futbol hakemliği yapan 347 erkek, 13 kadın toplam 360 birey katılmıştır. Araştırmada Karaçam ve Pulur (2018a)'un uyarladığı“Hakemler İçin Mesleki Haz Ölçeği”ile Aktaş (2014)'ın uyarladığı“Kariyer Memnuniyeti Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 20 programından yararlanılmıştır. Programda verilere frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis-H ile gruplararası testler için post hoc test grubundan Games-Howell uygulanmıştır. Korelasyon testi için spearmenkorelasyon analizi yapılmıştır. Futbol hakemlerinin kariyer memnuniyetleri ve mesleki hazlarının; yaş, bulunduğu hakem kadrosu, tribünlerdeki seyirci durumu, pandemi şartlarından etkilenme durumu, alınan ücret, farklı şehirlerdeki hakemlerle maça çıkma durumu, hakemlik dışında mesleğe sahip olma ve yabancı dil bilgisine sahip olma değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca kariyer memnuniyeti ile cinsiyet, eğitim durumu, hakemlik yapma yılı, farklı hakemler maça gitme durumuna göre anlamlı farklılıklar ortaya konmuştur. Kariyer memnuniyeti ve mesleki haz arasında düşük düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada sonuç olarak; hakemlerde kariyer memnuniyeti artıkça mesleki haz durumunun da artacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This researchwasconductedtoexaminethecareersatisfactionandzestforwork of licensedfootballrefereesworking in the 8th region of theTurkish Football Federation. A total of 360 individuals, 347 men and 13 women, whoarefootballreferees, participated in theresearch. Intheresearch, the“ ZestforWorkScaleforReferees”adaptedby Karaçam and Pulur (2018a) andthe“CareerSatisfactionScale”adaptedby Aktaş (2014) wereused. SPSS 20 program wasused in theanalysis of theobtaineddata. Frequency, percentage, mean, standarddeviation, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis-H and Games-Howellfromthe post hoc test groupwereappliedtothe data in the program. Spearmencorrelationanalysiswasperformedforthecorrelation test. It has beendeterminedthatthecareersatisfactionandzestforwork of footballrefereesdiffersignificantlyaccordingtothevariables of age, refereestaff, spectators in thestands, beingaffectedbypandemicconditions, wages, playingmatcheswithreferees in differentcities, having a professionotherthanrefereeingandhavingforeignlanguageknowledge. Inaddition, significantdifferenceswererevealedaccordingtocareersatisfactionandgender, educationlevel, years of refereeing, anddifferentrefereesgoingtothematch. It has beendeterminedthatthere is a lowlevel of positiveandsignificantrelationshipbetweencareersatisfactionandzestforwork. As a result of theresearch; It can be saidthat as careersatisfaction in refereesincreases, zestforworkwillalsoincrease.