Tiroidektomi yapılan hastalarda doku transglutaminaz antikoru ve tiroidit histopatolojik bulgularının karşılaştırılması ve tiroidit etyopatogenezinde glutenin yeri
Comparison of tissue transglutaminase antibody and histopathologic findings of thyroiditis in between thyroidectomy patients and role of gluten on etiogenesis of thyroiditis
- Tez No: 687231
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜZEL, UZMAN CEM AZILI
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
 - Anahtar Kelimeler: Otoimmün tiroidit, Hashimoto tiroiditi, Çölyak hastalığı, Doku transglutaminaz antikoru, Autoimmune thyroiditis, Hashimoto's thyroiditis, Celiac disease, Tissue transglutaminase antibody
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Otoimmün tiroidit, Çölyak hastalığı olan bireylerde en sık gözlenen otoimmün hastalıktır. Lenfositik tiroidit ve Çölyak hastalığı ile, anti-tTG arasında asemptomatik bir artış ile ilişkilidir. Çalışmamızda tiroid dokusunda tiroidit ile ilişkili fibrozis yoğunluğu ile anti-tTG IgA-IgG arasındaki korelasyonu göstermeyi planladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya tiroidektomi yapılan 198 hasta dahil edildi. Hastalardan postoperatif 1.günlerinde alınan kan örneğinden anti-tTG IgA ve IgG çalışıldı. Ayrıca tiroidektomi spesmenlerinden belli kesitler alınıp masson trikrom boyası ile boyanarak 4 kategoride derecelendirilen fibrozis skorlaması ve preoperatif tiroid spesifik antikor sonuçları ile anti-tTG IgA ve IgG sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama yaşı 49,5 (22-88) idi. Hastaların 43'ünü (%21,7) erkek, 155'ini (%78,3) kadın idi. Median anti-tTG değerlerine bakıldığında; anti-tTG IgA 1,82 IU/mL (1,61-2,13), anti-tTG IgG 0,76 IU/mL (0,51-1,42) olarak gözlenmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde tiroidektomi sonrası patoloji sonuçlarında lenfositik tiroidit gözlenen hastalarda, görülmeyenlere göre anti-tTG IgA-IgG düzeyleri arasında bir belirteç olarak istatiksel bir anlamlılık gözlenmemiştir(p=0,604 ve p=0,173). Yaş ilerledikçe anti-tTG IgG düzeyi istatistiksel anlamlı olarak azalmakta idi (r=-0,149 ve p=0,036). Anti-tTG IgA-IgG ile anti-TPO ve anti-Tg arasında anlamlı bir ilişki gösterilememiştir(p=0,968 ve p=0,941), (p=0,668 ve p=0,399). Tiroid dokusundaki fibrozis yoğunluğunun artışı ile anti-tTG IgA-IgG düzeyleri arasında bir korelasyon olmadığını da gözlemledik(p=0,419 ve p=0,916). Sonuç: Fibrozis skorları ve preoperatif tiroid spesifik antikorlar ile anti-tTG IgA ve IgG seviyesinde artış ve azalış açısından anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir. Hastaya maliyeti yüksek ve sürdürülebilirliği zor olan glutensiz diyet başlamadan önce, Çölyak hastalığı ve otoimmün tiroidit arasındaki korelasyonu göstermek için vaka serisi fazla ve farklı belirteçler kullanılarak yapılan çalışmaların değerlendirilmesinin daha uygun olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Most common auto-immne disease associated with Celiac disease is autoimmune thyroiditis. This association in between Celiac disease and aout-immune thyroidits is related with asyptomatic rise in anti-tTG levels. In our study, we planned to show that if there is any correlation of thyroiditis related fibrosis in thyroid tissue with anti-tTG IgA and IgG. Materials (Patients) and Methods: Totally, 198 thyroidectomy patients were included. Serum samples were collected to measure both pre and post-operative (1st day) anti-tTG, IgA and IgG levels. To evaluate amount of fibrosis in thyroid tissue, specimens were stained with masson trichrome stain and results were scored from 1 to 4 according to the diffusiveness of fibrosis. To test the relation in between fibrosis and thyroid spesific antibodies results were compared. Results: Mean age of included patients was 49,5 (22-88). 43 of patients were male (21,7%). Mediand anti-tTG IgA and IgG levels were 1.82 IU/mL(1.61-2.13) and 0.76 IU/mL(0.51-1.42) consequtively. When both anti-tTG IgA and IgG levels of patients who got and the ones did not get the diagnosis of thyroiditis disease were compared, it was seen that there was no any statistically significant difference (p=0604 and p=0.173 consequtively). Suprisingly, as the age increases serum anti-tTG ıGG levels were decreasing (r=0.149 and p=0.036). Statistically, there was no any significant relation among anti-tTG IgA&G, anti-TPO and anti-Tg; p vlues were (p=0,968 and p=0,941), (p=0,668 and p=0,399) consequtively. Although there was no correlation in between diffusiveness of fibrosis and anti-tTG IgA&G levels (p=0.419 and p=0.916 consequtively). Conclusion: There is no any correlation in between diffusiveness of fibrosis and preoperative throid spesific and antibodies and anti-tTG IgA&G. To start an expensive and hard to sustain gluten free diet to a thyroidtis patinet first we need to find a reliable marker correlated with thyroiditis and celiac disease. To find this marker, if existing, we need more prospective studies.