Tiroid cerrahisinde yeni geliştirilen hemostatik araçlar: Tiroidektomi uygulanan her hastada gerekli mi?
Novel hemostatic devices in thyroid surgery: Are they necessary in every patient performing thyroidectomy
- Tez No: 247397
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ERBİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: tiroidektomi, hemostatik araçlar, force triad, harmonic, thyroidectomy, hemostatic devices, forcetriad, harmonic
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Çalışmamızda yeni geliştirilen hemostatik araçlar ile yapılan tiroidektomilerin sonuçları klasik bağlama tekniği ile yapılan tiroidektomilerle karşılaştırıldı. Prospektif çalışmaya Ocak 2008 ile Mart 2009 tarihleri arasında total tiroidektomi yapılan 195 ardışık hasta dahil edildi. Hastalar üç gruba ayrıldı; Grup 1 (n=64) klasik bağlama tekniği ile yapılan total tiroidektomiler, Grup 2 (n=69) ForceTriad? doku füzyonu tekniği ile yapılan total tiroidektomiler, Grup 3 (n=62) Harmonik Focus tekniği ile yapılan total tiroidektomiler. Sonuçlar ameliyat süresi, intraoperatif kan kaybı, postoperatif drenaj, ağrı skoru, ameliyat sonrası komplikasyonlar kaydedilerek gruplar arasında karşılaştırmalar yapıldı.Gruplar arasında demografik özellikler, tiroid gland ağırlığı, postoperatif komplikasyonlar açsından fark belirlenmedi. Ameliyat süresi, intraoperatif kan kaybı, postoperatif drenaj ve ağrı skoru bakımından hemostatik cihaz kullanılan gruplarda, klasik bağlama yöntemi kullanılan gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu. En kısa ameliyat süresi ForceTriad grubundaydı. İki yönlü varyans analizine göre, tiroid volümü 40 ml'den düşük olgularda hemostatik cihaz kullanımının, ameliyat süresi, intraoperatif kanama miktarı ve postoperatif drenajı etkilemediği saptandı. Yeni geliştirilen hemostatik araçlar özellikle büyük guatırlı hastalarda güvenli, kullanışlı ve zaman kazandırıcı olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare the outcome of total thyroidectomy using novel hemostatic devices and the classic suture ligation technique. This prospective study included 195 consecutive patients undergoing total thyroidectomy between January 2008 and March 2009.The main outcomes measured were operating time, intraoperative blood loss, postoperative drainage, pain score, and postoperative complications. The three groups tested were similar in terms of demographics, thyroid gland weight and pathology, and postoperative complications. According to two-way analysis of variance, the use of hemostatic devices in thyroid volume less than 40 ml was not found to significantly correlate with operating time, intraoperative blood loss or postoperative drainage.Novel hemostatic devices are safe, useful, and time-saving adjuncts for thyroid surgery, and the use of these devices seems to have great advantages in the patients with large goiters.