A Study on the development and spatial characteristics of suburban residential developments case study in Ankara
Kent dışında oluşan konut alanlarının gelişimi ve mekansal özellikleri, Ankara'da bir çalışma
  1. Tez No: 68727
  2. Yazar: N.SERMİN ERSÖZ
  3. Danışmanlar: ALİ CENGİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Büyüme, Kent Dışı Konut Yerleşmeleri, Mekansal Özellikler VI, City Growth, Residential Settlements Outside the City, Suburb, Suburban Way of Life, Spatial Character. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
öz KENT DIŞINDA OLUŞAN KONUT ALANLARININ GELİŞİMİ VE MEKANSAL ÖZELLİKLERİ, ANKARA'DA BİR ÇALIŞMA Ersöz, N. Sermin Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Ali Cengizkan Ocak 1997, 173 sayfa Bu tezde kent dışında gelişmekte olan konut alanları, bu yeni yerleşmelerin kentin gelişimindeki rolü ve kent dışı olmanın anlamı incelendikten sonra, mekan yapısı ve özellikleri çerçevesinde araştırılmıştır. Kent dışı konut alanlarının gelişimi, kent / kent dışı ikilemi, açmazları ve kent dışı yaşam biçimi, bu alanların genel karakterini belirleyen tartışmalar olarak ele alınmıştır. Gelişmiş ülkelerde kent dışı konut yerleşmelerinin fiziksel oluşumu, günümüze kadar gelen tasarım prensipleri ve güncel yaklaşımlarla beraber incelenmiştir. Kent dışı konut yerleşmelerinin Türkiye'deki gelişimi ve özellikleri Ankara şehrinden seçilen altı örnek yerleşimde tartışılmıştır. Bu incelemelerde Ankara'da kent dışı hareketi, nedenleri, sosyal yapısı ve bukonudaki araştırmalar incelenerek, kent dişi olma fikrinin Türkiye için genel özellikleri belirtilmiştir. Tez boyunca incelenen kent dışı konut alanlarının fiziksel yapısı ve mekan özelliklerinin yanısıra, kent dışı yaşam biçimi ve onun mekana yansıması da araştırılmıştır. Tezde Türkiye ve gelişmiş ülkelerdeki yaklaşımların ortaklık ve farklılıkları da belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE DEVELOPMENT AND SPATIAL CHARACTERISTICS OF SUBURBAN RESIDENTIAL SETTLEMENTS: CASE STUDY IN ANKARA Ersöz, N. Sermin M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Instr. Ali Cengizkan January 1997, 173 pages In this study, the spatial characteristics of residential developments outside the city are examined after the explanation of the meaning of suburb referring to the residential settlements outside the city, and the role of these suburbs in the growth of the city. The development of suburban character is studied by an emphasis on the basic discussions; urban-suburban duality, dilemma of suburbia, and suburban way of life. The evolution of suburban physical structure in developed countries is discussed through the study of early patterns, the spatial contributions of nineteenth century suburban 111practices, and the community developments and new trends in this centry. The characteristics of suburban residential districts in Turkey is examined in the case of Ankara. A general explanation of suburban residential districts in this city is discussed and developed by the study of researches, social context and means of production, specifically. Finally, these studies on suburbia is examined on six cases that are reflecting the general atmosphere of suburbs. Throughout the thesis, along with the study of physical structure, suburbia is discussed as a way of life. A comparative ground for the evaluation of suburban residential settlements in Turkey and in developed countries is also tried to be deliniated.