Patolojik ve/veya görüntüleme yöntemleri ile aksilla pozitif lokal ileri meme kanserli hastalarda neoadjuvan kemoterapi sonrası sentinel lenf nodu biyopsisinin uygulanabilirliği, güvenilirliği ve prognoza etkisi: Tek merkez çalışma
Applicability, reliability and effect on prognosis of sentinel lymph node biopsy after neoadjuvan chemotherapy in patients WHO has clinical or pathological axi̇llary posi̇ti̇ve local advanced breast cancer: A si̇ngle-center study
  1. Tez No: 687298
  2. Yazar: İSMAİL CAN TERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHA ZENGEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: meme kanseri, neoadjuvan kemoterapi, meme koruyucu cerrahi, sentinel lenf nodu biyopsisi, aksiller diseksiyon, breast cancer, neoadjuvant chemotherapy, breast conserving surgery, sentinel lymph node biopsy, axillary dissection
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Erken evre meme kanserli hastalarda aksilla için standart yaklaşım sentinel lenf nodu biyopsisidir (SLNB). Bu çalışmada, tanı anında aksilla patolojik ve/veya klinik ve radyolojik olarak metastatik olan ve NAC sonrası tam yanıt veren meme kanserli hastalarda SLNB sonuçlarını retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2013-2020 yılları arasında aksiller tutulumu klinik, görüntüleme yöntemleri ve/veya patolojik olarak kanıtlanmış 92 ardışık (T1-4 & N1-2) meme kanseri hastası çalışmaya dahil edildi. NAC sonrası klinik ve radyolojik olarak tam yanıt veren ve SLNB yapılanlar çalışmaya dahil edildi. Bu çalışmada NAC, antrasiklinler ve taksanlardan (AC veya EC/T) oluşuyordu. NAC sonrası aksillada klinik ve radyolojik (meme USG & MRI) tam yanıtı olan hastalara SLNB planlandı. NAC (yp) sonrası elde edilen patolojik yanıtlar şu şekilde sınıflandırıldı: Patolojik tam yanıt (ypCR), patolojik neredeyse tam yanıt (ypACR), kısmi yanıt (ypPR), yanıtsız (ypNR). Çalışmamızda bu gruplar arasında sağkalım analizi yapıldı. Bulgular: Meme tümöründe NAC sonrası elde edilen pozitif sonuçlara, NAC sonrası hastaların %98'inde saptanan aksiller lenf nodlarında klinik tam yanıt eşlik etti. NAC ile hastalarımızın %25'inde meme tümörü için tam bir yanıt gelişti ve bu da hastaların yaklaşık %70'ine MKC ve %50'sine ileri ALND gerekmeksizin sadece SLNB uygulamamızı sağladı. Takip süresi boyunca 10 (%10,9) hasta öldü. NAC sonrası meme tümöründe tam ve tama yakın yanıt veren hastalarda mortalite gözlenmedi. NAC'ye yanıt vermeyen veya kısmi yanıt veren hasta grubunda ise sağkalım oranları sırasıyla %66,7 ve %82,7 idi (p=0.04) Ayrıca NAC sonrası aksiller lenf nodlarında tam ve tama yakın yanıtı olan hastalarda tahmini genel sağkalım %92,3 ve %100, yanıt vermeyen grupta ise %58,8 idi (p=0,002). Buradan da öngörebildiğimiz gibi patolojik tam yanıt (pCR), NAC sonrası tedavi başarısının temel taşıdır. Sonuç: Patolojik olarak hem tam hem de tama yakın yanıtlı olgularda benzer sağkalımların elde edilmesi umut vericidir. Uzun süreli takiplerde aynı sonuçların kalıcılığı, tam yanıta ek olarak pozitif bir prognostik belirteç olarak tama yakın yanıtın kullanılmasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The standard approach for axilla in patients with early-stage breast cancer is sentinel lymph node biopsy (SLNB). In this study, In this study, we aimed to retrospectively evaluate the results of SLNB in breast cancer patients with positive axilla (pathologically and/or clinically and radiologically metastatically) at diagnosis and complete response to treatment after NAC. Material and Methods: Between 2013 and 2020, 92 consecutive breast cancer patients (T1-4 & N1-2) with clinically, imaging and/or pathologically proven axillary involvement were included in the study. Patients with clinical and radiological complete response after NAC and who underwent SLNB were included in the study. In this study, NAC consisted of anthracyclines and taxanes (AC or EC/T). SLNB was planned for patients with clinical and radiological (breast USG & MRI) complete response in the axilla after NAC. Pathological responses obtained after NAC (yp) were classified as follows: pathological complete response (ypCR), pathological almost complete response (ypACR), partial response (ypPR), no response (ypNR). In our study, survival analysis was performed between these groups. Results: Positive results after NAC in breast tumor were accompanied by clinical complete response in axillary lymph nodes detected in 98% of patients after NAC. With NAC, 25% of the patients developed a complete response to the breast tumor, which allowed us to perform BCS in approximately 70% of the patients and SLNB alone without the need for advanced ALND in 50%. Ten (10.9%) patients died during the follow-up period. No mortality was observed in patients with complete and almost complete response in breast tumor after NAC. In the group of patients who did not respond or partially responded to NAC, the survival rates were 66.7% and 82.7%, respectively (p=0.04). In addition, the estimated overall survival was 92.3% and 100% in patients with complete and almost complete response in axillary lymph nodes after NAC, and 58.8% in the non-responder group (p=0,002). As we can predict from here, pathological complete response (pCR) is the cornerstone of treatment success after NAC. Conclusion: It is promising to obtain similar survivals in patients with pathologically complete and near-complete response. Persistence of the same results in long-term follow-ups may enable the use of near-complete response as a positive prognostic marker in addition to complete Response.