Effect of arachidonic acid on binding properties of opiold receptors
Arakidonik asidin opiat reseptörlerinin bağlanma özellikleri üzerine olan etkisi
- Tez No: 68741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Sıçan beyin zan, Opiat reseptörleri, Naloxone, LPA vi, Rat brain membrane, Opioid receptors, Naloxone, LPA IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZ ARAKİDONİK ASİTİN OPİAT RESEPTÖRLERİNİN BAĞLANMA ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ APAYDIN, Serpil Yüksek Lisans, Biokimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin Avni ÖKTEM Eylül 1997, 67 sayfa Bu çalışmada arakidonik asit (AA) ve lisofosfatidik asit (LPA)in [3H]Naloxone'nun sıçan beyni opiat reseptörleri bağlanması üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Bu etki reseptörün bağlanma parametreleri (KD ve BJ ve reseptör çeşitleri gözönünde bulundurularak tanımlanmıştır. AA, opiat reseptör bağlanmasını doza bağlı şekilde, ortamda Na* varken ve yokken sırasıyla 1.17 ve 23 umol/mg protein miktarlarında % 50 azaltmıştır. Homolog yer değiştirme deneylerinin sonuçlarının bilgisayar analizi, B,^ değerlerinin ortamda 1.5 |j,mol/mg protein AA varken azaldığını göstermiştir. Benzer koşullar altında KD değerleri etkilenmemektedir. Ayrıca, opiat reseptörlerinin antagonist konfigürasyonlarmm AA'nm inhibitor etkisine daha fazla maruz kaldığı gözlenmiştir. Engelleme deneyleriyle AA'nın inhibitor etkisi bireysel olarak \ı ve 8 reseptörlerinde çalışılmıştır. AA'nm IC50 değerleri \ı reseptörlerinde Na+ varken ve yokken, sırasıyla 1.11 ve 2.4 [imol/mg protein iken bu değer 5 reseptörlerinde her iki durumda da 0.5 mol/mg proteinin aşağısında tespit edilmiştir ve bu AA'nm 5 reseptörlerinde daha etkili olduğunu göstermektedir. Deney sitemimizde, LPA'nınfizyolojik konsantrasyonlarda (100-400 nM) opiat reseptör bağlanmasını etkilediği gözlenmiştir. 100 nM LPA bağlanmayı artırırken, 200 ve 400 nM LP A sırasıyla 53% ve % 52 oranlarında bağlanmayı azaltmıştır. Elde edilen sonuçlar, opiat ve LPA sinyal iletim sistemleri arasında muhtemel bir antagonistik haberleşme mekanizması olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF ARACHIDONIC ACID ON BINDING PROPERTIES OF OPIOID RECEPTORS APAYDIN, Serpil M.S., Department of Biochemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem September 1997, 67 pages In this study, effect of arachidonic acid (AA) and lysophosphatidic acid (LP A) on [3HJNaloxone binding to rat brain opioid receptors was investigated. This effect was characterized with respect to receptor binding parameters (Kd and B^) and receptor type (\i and 8). Computer analysis of homolog displacement data revealed that, AA caused a decrease in the Bmax values of receptor binding at 1.5 umol/mg protein. Under similar conditions Kd values were not affected. Furthermore, it was observed that antagonist configuration of opioid receptors were more susceptible to AA inhibition. By blockage experiments, inhibitory effect of AA was studied individually at u, and 8 sites. AA inhibited opioid receptor binding in a dose-dependent manner, with ICso's of 1. 17 and 2.3 umol/mg protein in the presence and in the absence of Na+, respectively. IC50 values of AA at \i site were 1.11 and 2.4 umol/mg protein in the presence and absence of Na+, while at 8 site this value was below 0.5 umol/mg protein in both case, indicating a more effective blockage at 8 site. In our experimental system, LP A at physiological concentration (100-400 nM) was observed to be capable of modulating opioid receptor binding. LP A at 100 nM mconcentration stimulated while 200 and 400 nM concentrations inhibited receptor binding by 37 and 52%, respectively. Our data suggest a possible antagonistic cross talking mechanism between opioid and LP A signal transduction system.