Self-efficacy as the predictor of L2 English teachers' well-being
İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin iyi oluşlarının yordayıcısı olarak öz yeterlilik
  1. Tez No: 687498
  2. Yazar: MERT PEKBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERİN ATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İyi Oluş, Öğretmen İyi Oluşu, Öğretmen Öz Yeterliği, Yabancı Dil Olarak İngilizce, Well-being, Teacher Well-being, Teachers' Self Efficacy, English As a Foreign Language
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı ingilizce öğretmenlerinin öz yeterlik inançlarının iyi oluşları üzerinde etkisinin olup olmadığını araştırmayı ve iyi oluş seviyelerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra yabancı dil öğretmenlerinin demografik özelliklerinin iyi oluş seviyelerini ve öz yeterlilik inançları üzerinde etkisi olup olmadığını öğrenmek de amaçlanmıştır. Son olarak İngilizce öğretmenlerinin öz yeterliliğin öğretmen iyi oluş durumları üzerindeki etkisi olup olmadığı konusunda ne düşündüklerini öğrenmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada açıklayıcı karma yöntem kullanılmıştır. İlk olarak, çalışmada 2 anket 310 ingilizce öğretmenine eş zamanlı olarak uygulanmıştır. İkinci aşamada, 5 İngilizce öğretmeni ile yarı yapılandırılmış röportajlar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada katılımcıların demografik özelliklerinin iyi oluş ve öz yeterlik durumlarına etkiside araştırılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler, dört demografik özelliğin çalışmaya katılan ingilizce öğretmenlerinin öz yeterlilik ve iyi oluş durumlarına bir etkisi olmadığını göstermiştir. Bulgular öz yeterliliğin öğretmen iyi oluşunun önemli bir yordayıcısı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to measure L2 English teachers' well-being levels and to investigate whether their self-efficacy beliefs have an impact on their well-being.The study also examines whether demographic characteristics of L2 English teachers impact on their level of well-being and self-efficacy. Finally, the study also attempted to find out the opinions of L2 English teachers about the impact of self-efficacy on their well-being. The study used an explanatory mixed-method design; first, two questionnaires were conducted simultaneously to 310 L2 English teachers. In the second stage, semi-structured interviews were carried out with five participants. In this study, demographic characteristics of the participants were also investigated, if they have an impact on their well-being and their self-efficacy. The findings of the study indicated that the four demographic characteristics have no impact on their well-being and self-efficacy. The findings also indicated that teachers' self-efficacy beliefs significantly predicted teachers' wellbeing.