Türkçe yapım sisteminin tarihsel ve işlevsel ekliği ve bunun eğitimde kullanılması
The historical and functional suffix dictionary of Turkish derivational system and its use in education
  1. Tez No: 687529
  2. Yazar: GÖKÇE OKTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANER KERİMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yapım ekleri, eklerin işlevleri, eklerin biçimleri, eklerin kökenleri, Türkçe eğitimi, Derivational affixes, functions of affixes, forms of affixes, origins of affixes, Turkish language education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 454
Özet
Çalışmamız, genel olarak“Çağdaş Türkiye Türkçesinde kullanılan yapım ekleri ve Türkçe eğitiminde yapım eklerinin ele alınışı”olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Çağdaş Türkiye Türkçesinde kullanılan yapım ekleri işlevlerine göre dörde ayrılmış ve bu ekler“köken-biçim-işlev”olmak üzere üç aşamalı olarak incelenmiştir. Eklerin örneklenebiliyorsa tarihî dönemlerdeki durumuna yer verilmiş ve her döneme ait seçili eserlerdeki kullanımları örneklenmiştir. Tezin ikinci kısmı, yapım eklerinin eğitimde ne şekilde ele alındığını içermektedir. Buna göre 1981 ve 2005'ten bu yana değişen programlarda yapım eklerinin incelenme biçimi, bu eklerin ders kitaplarındaki görünümleri, bu iki kaynağın birbiriyle, literatürdeki bilgilerle ve eğitim yaklaşımlarıyla uygunluğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study, in general, consists of two chapters as“currently used derivational affixes in modern Turkish language and review of the assessment of derivational affixes in Turkish language education”. In first chapter, currently used derivational affixes in modern Turkish language are divided into four groups due to their function and they are assessed in three parts as“origin – form – function”. These affixes are presented with examples of their historic existance when possible, and with their usage in selected literature at each period of time. Second chapter of the thesis includes the review of how derivational affixes are assessed in Turkish language education. In this chapter we evaluated the assessment of affixes and the appearance of these affixes in textbooks with the changes in curriculum since 1981, and the concurrency of these two educational sources (textbooks and cirriculum) with each other, with literature data and with educational approaches.