Çin'in dış ticaret stratejilerinde elektronik ticaretin rolü
The role of electronic commerce in China's foreign trade strategies
- Tez No: 687540
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EMRE CİVELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çin, elektronik ticaret, dış ticaret, China, electronic commerce, foreign trade
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Son yıllarda internet bilgi teknolojisinin sürekli gelişmesiyle birlikte, sınır ötesi e-ticaretin ölçeği de genişlemektedir. Ekonomik küreselleşmenin etkisi altında, Çin'in ticaret modeli de yavaş yavaş geleneksel ticaretten sınır ötesi e-ticarete dönüşen değişiklikler yaşamaktadır. Böyle bir dönüşüm, Çin'in ekonomisine ve ticaretine iyi kalkınma fırsatları getirmektedir, ancak aynı zamanda zorluklar ve fırsatlar da mevcuttur. Birçok olumsuz koşulun etkisi altında, devlet daireleri daha sağlam politikalar formüle etmeli ve sınır ötesi e-ticaret sistemini iyileştirmelidir. Bu tez çalışmasında, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğundan itibaren, ekonomik durumu özet olarak anlatılmıştır. Daha sonra teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan elektronik ticarete başlama ve gelişmesi süreci ve son olarak dış ticarete olan etkileri anlatılmıştır. Bu çalışma literatür taraması ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the continuous development of internet information technology in recent years, the scale of cross-border e-commerce has also been expanding. Under the influence of economic globalization, China's trade model is also experiencing changes that gradually transform from traditional trade to cross-border e-commerce. Such a transformation brings good development opportunities to China's economy and trade, but challenges and opportunities also exist at the same time. Under the influence of many adverse conditions, government departments must formulate more robust policies and improve the cross-border e-commerce system. In this thesis, the economic situation of the People's Republic of China has been briefly explained since its foundation. Then, the process of starting electronic commerce that emerged with the development of technology, its development, and finally its effects on foreign trade are explained. This thesis was obtained through a literature review.