Deyim ve atasözlerinin öğretiminde kullanılan iki boyutlu ve üç boyutlu materyallerin incelenmesi
Examination of two dimensional and three dimensional materials used in the teaching of adioms and preverbs
- Tez No: 687551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Deyimler, atasözleri, materyal, öğretim, eğitim, görsel, Idioms, proverbs, material, teaching, education, visual
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, Türk kültürünün önemli yapı taşlarından olan deyimler ve atasözlerinin öğretiminde kullanılan iki boyutlu ve üç boyutlu materyallerin incelemesini içermektedir. Araştırma sırasında nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. İki boyutlu ve üç boyutlu materyaller hakkında bilgi sunabilmek için literatür taraması yönteminden; materyallerin incelenip, öğretim aşamasında kullanımı hakkında durum tespiti yapmak için ise betimsel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Çalışma, ortaokul 7 ve 8. Sınıf Türkçe derslerinde eğitim gören öğrencilerin tasarladıkları materyaller üzerinden uygulanmıştır. Bu öğrencilerin seçiminde akademik başarı gözetilmeksizin, aynı sınıf ve aynı yaş grubundan öğrenciler seçilmiştir. Çalışmada öğretim programları, dokümanlar, deyimler ve atasözlerine ilişkin ön bilgilere yer verilmiştir. Bu bilgilerin yanında deyim ve atasözlerinin öğretimi esnasında kullanılan iki boyutlu ve üç boyutlu materyaller hakkında bilgi verilip öğrencilerin hazırladıkları materyaller üzerinden örnekler sunulmuştur. Sonuç olarak Türkçe derslerinde deyimler ve atasözlerinin öğretiminde kullanılan materyallerin, derslerde öğrenciyi aktif kılmak, soyut kavramların somut kavramlar üzerinden kavranmasını sağlamak ve farklı duyulara hitap ederek öğrenmeyi sağlamak gibi öğrenci üzerindeki olumlu yöndeki etkileri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research includes the research of two-dimensional and three-dimensional materials used in the teaching of idioms and proverbs, which are important building blocks of turkish culture. During the research, qualitative research methods were used. As the literature review method was used to present information about two-dimensional and three-dimensional materials, descriptive research method was used to determine the situation about the use of the materials in the teaching phase. The study was implemented over the materials designed by the 7th and 8th grade secondary school students studying in turkish lessons. In the selection of these students, students of the same class and the same age group were selected regardless of academic success. In this study, preliminary information about teaching programs, documents, idioms and proverbs were included. In addition to this information, as the information was given about the two-dimensional and three-dimensional materials used during the teaching of idioms and proverbs, examples were presented on the materials prepared by the students. As a result, the positive effects on students of the materials used in the teaching of idioms and proverbs in turkish lessons such as activating the student in lessons, ensuring that abstract concepts are comprehended through concrete concepts, and providing learning by addressing different senses were observed.