Polikistik over sendromlu hastalardaki serum interlökin 12 ve interlökin 15 düzeylerinin sağlıklı kadınlarla karşılaştırılması
Evaluation of serum interleukin 12 and 15 levels in polycystic over syndrome
- Tez No: 687585
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PKOS, Polikistik Over Sendromu, İnterlökin, İnflamasyon, IL-12, IL-15, PCOS, Polycystic Ovary Syndrome, Interleukin, Inflammation, IL-12, IL-15
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Polikistik Over Sendromu (PKOS) tanılı hastaların serum interlökin 12 ve 15 düzeylerini inceleyerek sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılarak serum interlökin seviyelerinin hastalığın etiyopatogenezinde rolü olup olmadığını araştırmak. Yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine Nisan 2021 tarihi ile Haziran 2021 tarihleri arasında başvuran 18-45 yaş arası PKOS tanısı olan hastalar ve kontrol grubu olarak da yine kliniğimize benign nedenlerle başvuran PKOS olmayan, çalışmaya katılmayı kabul eden sağlıklı bireyler arasından seçilerek biyokimyasal yöntemler kullanılarak serum interlökin 12 ve interlökin 15 seviyeleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: PKOS'lu hastalarla kontrol grubu arasında“IL-12 ve IL-15”ölçüm değerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmiştir (pIL-12 =0.008; pIL-15 =0.003; pVKİ =0.004; pTSH =0.048). Bu farklılıklar; katılımcılar IL-12 ve IL-15 değerleri açısından incelendiğinde PKOS'lu bireylerin IL-12 ve IL-15 ölçüm değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: PKOS'lu hastalardaki serum interlökin 12 ve interlökin 15 seviyeleri sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Bu durum, inflamatuar bir hastalık olan PKOS'un etiyopatogenezinde IL-12 ve 15'in rol oynayabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate whether serum interleukin levels play a role in the etiopathogenesis of the disease by examining the serum interleukin 12 and 15 levels of patients diagnosed with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) and comparing them with the healthy control group. Method: Patients with PCOS between the ages of 18-45 who applied to the Ondokuz Mayıs University Gynecology and Obstetrics Polyclinic between April 2021 and June 2021, and as the control group, were selected among healthy individuals without PCOS who applied to our clinic for benign reasons, and who agreed to participate in the study, using biochemical methods serum interleukin 12 and interleukin 15 levels were compared. Results: A statistically significant difference was observed between the PCOS patients and the control group according to the measurement values of“IL-12 and IL-15”(pIL-12 =0.008; pIL-15 =0.003; pBMI =0.004; pTSH =0.048). These differences are; when the participants were examined in terms of IL-12 and IL-15 values, it was determined that the IL-12 and IL-15 measurement values of individuals with Polycystic Ovary Syndrome were significantly higher than the control group. Result: Serum interleukin 12 and interleukin 15 levels in patients with PCOS were found to be significantly higher when compared to healthy individuals. This suggested that IL-12 and 15 may play a role in the etiopathogenesis of PCOS, an inflammatory disease.