Flight control using neural networks and fuzzy logic
Yapay sinir ağları ve blanık mantık ile uçuş denetimi
  1. Tez No: 68760
  2. Yazar: MEHMET ÖZGÜR ERİNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Denetim, Yapay Sinir Ağları, Sinir Ağı Tabanlı Denetim, Bulanık Mantık, Bulanık Mantık Tabanlı Denetim, Otopilot, Güdüm, Optimizasyon, Ağ Eğitimi. vı, Intelligent Control, Artificial Neural Networks, Neurocontrol, Fuzzy Systems, Fuzzy Control, Autopilot, Guidance, Optimization, Network Training. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
öz YAPAY SİNİR AĞLARI VE BULANIK MANTIK İLE UÇUŞ DENETİMİ Erinmez, Mehmet Özgür Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kemal Leblebicioğlu Temmuz 1997, 164 sayfa Bu tez çalışması, aerodinamik güdümlü füze otopilotlarında kullanılan geleneksel denetim yapılarını destekleyen değişik akıllı denetim yapıları önermektedir. Ele alınan akıllı denetim düzenekleri“bulanık mantık tabanlı denetleyiciler”ve ağırlıklı olarak“yapay sinir ağı tabanlı denetleyiciler”olmak üzere, iki genel sınıftan seçilmiştir. Yeni bir sinir ağı tabanlı talimin edici denetleyici de tezde önerilmiştir. Önerilen yapıların bilgisayar ortamında benzetim çalışmaları da yapılmıştır. Benzetim sonuçları, paralel akıllı denetleyiciler kullanıldığında geleneksel denetleyici performansındaki gelişmeleri göstermektedir. Benzetimler sırasında, dayanıklılık, parametre değişikliklerine karşı duyarsızlık, bozan etkenleri geri çevirme, hızlı ve hatasız karşılık gibi, bir füze otopilotunun gereksinimleri, bir Bank-to-Turn (BTT) füzesi ve genel, doğrusal olmayan, aerodinamik bir füze olmak üzere iki ayrı füze modeli aracılığı ile denenmiştir. Ayrıca, akıllı denetleyici tasarımı teorisi ve füze hareket denklemleri modelinin türetilmesi, adım adım verilerek, ileride bu konuda çalışmak isteyecek tasarımcılara temel hazırlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLIGHT CONTROL USING NEURAL NETWORKS AND FUZZY LOGIC Erinmez, Mehmet Özgür M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kemal Leblebicioglu July 1997, 164 pages In this thesis, different intelligent control architectures are suggested in order to support conventional controller architectures utilized as an autopilot of an aerodynamic guided missile system. Intelligent control schemes which have been dealt with are chosen from two general classes, namely“artificial neural network based controllers”and“fuzzy logic based controllers”with the emphasis on the preceding class. A new predictive ncurocontrol scheme is also proposed in the thesis. Suggested architectures are simulated in a computer environment. Simulation results indicate the improvement in the conventional control performance when intelligent control architectures are utilized in parallel. During the simulations, various requirements on a missile autopilot design, like robustness, insensitivity against parameter variations, disturbance rejection and, fast and precise command response are tested for two different missile models, namely a Bank-to-Turn (BTT) type of missile and a general, nonlinear, aerodynamic missile.In addition, intelligent controller design theory and derivation of a general model of missile equations of motion is given, step by step, to built the necessary background for a designer who may carry out further work on this subject.