Kat Mülkiyeti Hukukunda Hakimin müdahalesi
Intervention of the Judge in Condominium Law
  1. Tez No: 687608
  2. Yazar: HALİL KAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN ÇETİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: kat mülkiyeti, hakimin müdahalesi, kat malikleri kurulu kararları, borç ve yükümlülükler, condominium, intervention of the judge, resolutions of the board of condominium owners, debts and obligations
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Şehir merkezlerinde yaşayan nüfusun artması ile ortaya çıkan arazi sorunu ülkemizde toplu yapılaşmanın gün geçtikçe yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Bunun etkisiyle kat malikleri ile kiracılar veya bağımsız bölümlerden faydalanan kimseler arasında çeşitli ihtilaflar oluşmaktadır. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 33. maddesi ile ilgililer arasında ortaya çıkan bu ihtilafların çözümü için hakimin müdahalesine başvurma yolu öngörülmüştür. Çalışmamızda hakimin müdahalesine sebep olabilecek kat malikleri kurulu kararları ile borç ve yükümlülüğe aykırılık halleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Bunun yanında hakimin müdahalesi talebi şartları ile dava açma süresine ilişkin KMK m. 33'te yer alan özel düzenleme incelenmiştir. Hakimin, müdahale talebi sonucunda vereceği hükmün içeriği ve şekli ile bu karara uyulmamasının sonuçları da çalışmamızın konusu arasında yer almaktadır. Son olarak çalışmamızda ayrıntısına yer verilen bir diğer konu, hakimin müdahalesi talebinde bulunabilecek kişiler ile müdahale talebinde hasım olarak gösterilecek kişilerin tespiti ve hakimin müdahalesi talebinde uygulanacak usul kurallarıdır.
Özet (Çeviri)
The issue of lands, which has arisen with the ongoing increase in the population living in the city centers, has led to the spread of mass construction in our country day by day. With the effect of this, various conflicts arise and occur between the flat owners and the tenants or the people who take advantage and benefit from such properties. With the 33rd Article of the Property Law No. 634, it is foreseen to resort to the intervention of the judge for the resolution of these disputes that arise between the parties. In our study, the resolution of the board of apartment owners that may cause the intervention of the judge and the cases of non-compliance with debts and obligations have been examined in detail. In addition, the special regulation in Article 33 of the Code of Civil Procedure regarding the conditions of the request for the intervention of the judge and the duration of filing a lawsuit has been examined. The content and form of the judge's decree as a result of the intervention request and the consequences of not complying with this decree are also among the issues of our study. Lastly, another matter detailed in our study is the determination of the persons who may demand the intervention of the judge and the persons who will be shown as the adversaries in the request for intervention, and the procedural rules to be applied in the request for the intervention of the judge.