Raylı sistemlerde veri görselleştirme: İzmir ili metrosu örneği
Data visualation in the railway systems: Metro Izmir sampling
- Tez No: 687660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇINLA ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Veri görselleştirme, bilgilendirme tasarımı, yönlendirme tasarımı, Data visualization, information design, routing design
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bilginin üretimi ve paylaşımı arttıkça daha iyi anlaşılması için çeşitli veri görselleştirme teknikleri önem kazanmıştır. Veri görselleştirme günlük yaşamda birçok alanda kullanılmaktadır. Bu alanlardan biri de bireylerin yoğun olarak kullandığı toplu ulaşım araçları olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplu ulaşımda yer alan görselleştirilmiş veriler bireylerin gereksinimlerine ve görsel algılarına etki etmektedir. Buralarda kullanılan görsel iletişim araçlarının çeşitli boyutlarda uygunluğunun araştırılması, yerli, yabancı ve özel gereksinimli bireylerin bu tasarımlar ile nasıl etkileşimler kurduğunun incelenmesi ve bireylerin nasıl bir görsel iletişim tasarımına gereksinim duyduklarının belirlenmesinin önem taşımaktadır. Bu noktadan hareketle çalışmada toplu ulaşım araçlarından metroyu kullanan bireylerin metro içinde ve istasyonlarında görsel iletişim araçlarına yönelik değerlendirmelerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen demografik bilgi formu ve“metro görsel iletişim araçları değerlendirme ölçeği”kullanılmıştır. Veri toplama aracı İzmir'de metro kullanan 417 katılımcıya uygulanmıştır. Geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yürütülen veri toplama aracından alınan puanlar araştırma problemi bağlamında çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Verilerin analizinde yüzde, frekans, betimsel istatistikler ve tek yönlü varyans analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda cinsiyete, yaşa, mesleğe, eğitim durumuna, metro kullanım sıklığına ve renk tercihlerine göre gruplar arasında farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar alan yazın ışığında tartışılarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As the production and sharing of information increases, various data visualization techniques have gained importance for better understanding. Data visualization is used in many areas in daily life. One of these areas is the public transportation vehicles used extensively by individuals. Visualized data in public transportation affect the needs and visual perceptions of individuals. It is important to investigate the suitability of the visual communication tools used in various dimensions, to examine how domestic, foreign and special needs individuals interact with these designs, and to determine what kind of visual communication design individuals need. From this point of view, it is aimed to investigate the evaluations of individuals using the metro, one of the public transportation vehicles, about visual communication tools in the metro and at their stations. Within the scope of the study, demographic information form developed by the researcher and“metro visual communication tools evaluation scale”were used as data collection tools. The data collection tool was applied to 417 participants using the subway in Izmir. The scores obtained from the data collection tool, whose validity and reliability studies were carried out, were examined in terms of various variables in the context of the research problem. Percentage, frequency, descriptive statistics and one-way analysis of variance were used in the analysis of the data. As a result of the research, it was determined that there were differences between the groups according to gender, age, profession, education level, frequency of subway use and color preferences. The results obtained from the study were discussed in the light of the literature and suggestions were presented.