İç mimaride biyofilik tasarım
  1. Tez No: 687698
  2. Yazar: DEREN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Deniz DEMİRARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofili, Biyofilik tasarım, İç Mimarlık, Mekân tasarımı, Biophilia, Biophilic design, Interior Architecture, Space design
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Çağımızda artan nüfus ve hızlı kentleşme, şehirlerin kontrolsüz bir biçimde büyümesine, doğal kaynakların hızla tükenmesine ve insanların doğa ile arasındaki bağların zayıflamasına sebep olmuştur. Bu durumun, yüzyıllardır doğada gelişen insanoğlunun zihinsel ve fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkilediği görülmektedir. Diğer taraftan doğal kaynakların hızla tükenmesi, doğal dengenin bozulmasına ve tür çeşitliliğinin azalmasına neden olmaktadır. Son yıllarda bu durumların insanlar tarafından fark edilmesi ile bazı çözüm arayışlarına başlanmıştır. Biyofilik tasarım da bu araştırmaların neticesinde orta çıkan, insan- doğa- mimariyi birleştirmeyi hedefleyen tasarım prensibidir. Tezde, iç mimarlık kapsamında biyofilik tasarım anlayışının ele alınması hedeflenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda iç mimarlık disiplini, mesleğin getirisi olan mekân tasarımı ve mekân tasarımının algılanmasına etki eden faktörler ele alınmıştır. Bu bağlamlarda biyofili hipotezinin tarihsel gelişimi incelenmiş ve biyofilik tasarım tüm boyutları ile ele alınmıştır. Stephen Kellert'ın mimari tasarım için hazırladığı biyofilik tasarım ilkeleri incelenmiş ve iç mimari bakış açısıyla yeniden ele alınarak bir tablo hazırlanmıştır. Tabloda ele alınan biyofilik tasarım ölçütleri tek tek incelenmiştir. Farklı mekânlar üzerinden biyofilik tasarım örnekleri analiz edilmiştir. İncelemeler sonucunda biyofilik tasarım özünde barındırdığı 19 tasarım ilkesinin aslında bir mekân tasarımının sahip olması gereken unsurları bize yeniden özetlediği görülmektedir. Son bölümde iç mimarlar ve mekân kullanıcılarının konu hakkındaki bilgi seviyesinin ölçülmesi için anket çalışması yapılmıştır. Anket sonucu incelendiğinde hem mekân kullanıcıları hem de iç mimarlar tarafından, biyofilik unsur taşıyan mekânların insanlar üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Bu tezin sonucunda, biyofilik tasarımın birçok sektöre hizmet verdiği görülmektedir. Aynı zamanda sadece sağlık ve görsel algımızı olumlu yönde beslemekle kalmayıp, ekonomik ve çevre dostu olmasıyla da mekânlarımıza dâhil edilmesinin büyük faydaları olduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our time, population increase and fast urbanization have resulted in uncontrolled urbanization, fast depletion of natural resources, and a deterioration of people's links to nature. This condition appears to be having a severe impact on the mental and physical development of humans who have evolved in nature for generations. Rapid depletion of natural resources, on the other hand, causes the natural balance to worsen and the variety of species to decline. When individuals became aware of these circumstances in recent years, some efforts to find remedies began. The design philosophy that arises as a result of these studies is biophilic design, which aims to blend human-nature-architecture. The goal of the thesis is to look at the biophilic design idea in the context of interior architecture. In order to achieve these goals, the discipline of interior architecture, space design, which is making a comeback, and the elements that influence how people perceive space design have been examined. The historical evolution of the biophilia hypothesis has been investigated in numerous contexts, and biophilic design in all of its aspects has been studied. Stephen Kellert's biophilic design principles for architectural design were explored, and a table was created by rethinking them from an interior architecture viewpoint. The biophilic design criteria discussed in the table were examined one by one. Biophilic design examples were analyzed through different spaces. As a result of the investigations, it is seen that the 19 design principles contained in the essence of biophilic design actually re-summarize the elements that a space design should have. In the last section, a survey was conducted to measure the level of knowledge of interior architects and space users on the subject. When the result of the questionnaire was examined, it was seen that spaces with biophilic elements had a positive effect on people by both space users and interior designers. As a result of this thesis, it is seen that biophilic design serves many sectors. At the same time, it has been proven that it has great benefits to be included in our spaces as it not only nurtures our health and visual perception positively, but is also economical and environmentally friendly.