Biophilic design in architecture: Applications in healthcare, office and educational buildings
Mimarlıkta biyofilik tasarım: Sağlık, ofis ve eğitim yapılarındaki uygulamaları
- Tez No: 982546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ALAKAVUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Biyofilik tasarım, Mimarlık, Biophilic design, Architecture
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Mimari Doğa ve insanlık tarih boyunca her zaman bir etkileşim halinde olmuştur. İnsanlık doğayı gözlemlemiş ve zaman zaman onu taklit etmiştir. Dünyanın modernleşmesi, şehirlerin gelişmesi ve yapıların artmasıyla birlikte insan ve doğa arasında gözle görülür bir sınır oluşmuştur. İnsanlar doğadan kopuk bir yaşam tarzına yönelmiş ve zamanlarının büyük bir kısmını kapalı alanlarda geçirmeye başlamıştır. Bu tez çalışmasında, doğa ve insan arasındaki ilişki, eğitim, sağlık ve ofis binalarında biyofilik tasarım desenlerinin kullanımı yoluyla iç mekânlarda incelenmiştir. Bu tasarımların insanlar üzerindeki etkisi, her bir bina tipi için detaylı olarak analiz edilmiştir. Her kategori için düşük, orta ve yüksek maliyetli yapılardan üçer örnek seçilerek, farklı bütçelerle biyofilik tasarım desenlerinin mimariye nasıl entegre edildiği araştırılmıştır. Bu tezin amacı; hastane, eğitim ve ofis yapılarında biyofilik tasarım uygulamalarını karşılaştırmak ve literatür taraması yoluyla biyofilik tasarımın, farklı bina tiplerinin ihtiyaçları ve maliyet farkları doğrultusunda mimaride nasıl farklılık gösterdiğini analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
Nature and humanity have always been in a state of interaction throughout history. Mankind has observed and, at times, imitated nature. With the modernization of the world, the development of cities, and the increase in buildings, a visible boundary has emerged between humanity and nature. People have shifted to a lifestyle disconnected from nature, spending most of their time indoors. In this thesis, the relationship between nature and humans is examined within interior spaces through the use of biophilic design patterns in educational, healthcare, and office buildings. The impact of these designs on people is analyzed in detail for each building type. For each category, three buildings were selected, with examples chosen from low, medium, and high-cost structures to explore how biophilic design patterns are integrated into architecture across different budget levels. The aim of this thesis is to compare biophilic design implementations in hospital, educational, and office buildings, and to analyze through a literature review how biophilic design varies in architecture depending on the different needs of building types and cost differences.