Serbest bölgelerde faaliyet gösteren vergi mükelleflerinin vergi kanunları karşısındaki durumu ve vergisel avantajları
The status in tax laws and tax advantages of tax payers operating in free zones
- Tez No: 687715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Serbest Bölge, Vergisel Avantajlar, İstisna Kazanç Tutarı, İh-racat, Free Zone, Tax Advantages, Exception Amount, Export
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Serbest bölgeler ülkelerin coğrafi ve siyasi sınırları içerisinde yer almakla beraber gümrük bölgesi dışında sayılan, vergisel ve ticari açıdan bir takım teşvik unsurların dev-reye girdiği bölgelerdir. Serbest bölgelerden beklenen faydayı elde etmek, bir diğer anlatımla serbest bölgelere yatırım yapılmasını cazip hale getirmek ve dolayısıyla istihdamı, ihracatı ve döviz girdisi artırmak amacıyla ülkemizde serbest bölgelere bir takım vergisel teşvikler sağlanmıştır. Ancak hem serbest bölgeler kanununda hem de özel vergi kanunlarında yapılan değişikliler serbest bölgede faaliyet gösteren firmalar açısından uygulamada problemlere yol açmaktadır. Çalışmada yapılan mevzuat değişiklerine ilişkin uygulamalar, uygulamada yaşa-nan sorunlar ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirilmiştir. Kanunlarda yer alan vergi-sel teşviklerin maliye idaresinin görüşleri, yargı kararları ve literatür taramasına dayalı olarak nasıl anlaşılması ve uygulanması gerektiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Although free zones are located within the geographical and political borders of the countries, they are regions that are considered outside of the customs territory and where some tax and commercial incentives come into play. A number of tax incentives have been provided to free zones in our country in order to obtain the expected benefit from free zones, in other words, to make invest-ments in free zones attractive, and therefore to increase employment, exports and fore-ign currency inflows. However, the changes made in both the free zones law and the special tax laws cause problems in practice for the companies operating in the free zo-ne. In this study, the practices regarding the legislative changes, the problems expe-rienced in practice and solutions for the problems were presented. It has been revealed how the tax incentives in the laws should be understood and applied based on the opi-nions of the fiscal administration, judicial decisions and literature review.