Production, prufication and characterization of chitosanase from penicillium spinilosum
- Tez No: 68782
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UFUK BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyomühendislik, Science and Technology, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Kitosanaz, Kitosan, Glukozamin, Penicillium spimılosum, Rhizopus VI, Chitosanase, Chitosan, Glucosamine, Penicillium spinulosum, Rhizopus IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
öz Penicillium spinulosum KÜFÜNDEN KİTOSANAZ ENZİMİNİN ÜRETİLMESİ, SAFLAŞTIRILMASI VE KARAKTERİZE EDİLMESİ Ak, Özlem Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ufuk Bakır Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tülin Güray Ağustos 1997, 72 sayfa Kitosan ?-(l?4) glukosidik bağlarıyla oluşmuş bir glukozamin polimeri olup kitinin asetil gruplarının kısmen ya da tamamen uzaklaştırılmış halidir. Doğal olarak sadece zygomycete grubundaki küflerin hücre duvarlarında bulunur ve genellikle kitinin asetil gruplarının uzaklaştırılması ile elde edilir. Kitosanaz (EC 3.2. 1.99) kitosanı glukozamin oligomerlerineparçalayan hidrolitik bir enzimdir. Streptomyces, Pseudomonas, Bacillus, Penicillium ve Fusarium gibi birçok değişik mikroorganizmadan izole edilmiştir. Bu çalışmada, kitosan parçalayan bir küf izole edilmiş ve bu küf Uluslararası Mikoloji Enstitüsü (İngiltere) tarafından Penicillium spimılosum olarak belirlenmiştir. Kitosanaz üretimi karbon kaynağı olarak sadece kitosan ya da Rhizopus hücre duvarının kullanıldığı bir tuz ortamında yapılmıştır. Denenen tüm koşullarda enzim üretilmiş ancak Rhizopus hücre duvarı kullanıldığında, enzim üretimi artmış ve en uygun Rhizopus hücre duvarı konsantrasyonu % 1 civarında bulunmuştur. Enzim amonyum sülfat çökeltme ve iyon-değiştirme kromotografisi metodlan ile saflaştırıldıktan sonra karakterize edilmiştir. Enzimin en iyi aktivite gösterdiği pH ve sıcaklık, sırasıyla pH 5.0 ve 55 °C olarak bulunmuştur. Kitosanaz, Michaelis-Menten tipi kinetiğe uymaktadır ve Lineweaver-Burk grafiği kullanılarak Km ve Vmax değerleri sırasıyla 1.7 mg kitosan/ml ve 146.4 u,mol glukozamin/dk-ml olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION, PURIFICATION AND CHARACTERIZATION OF CHITOSANASE FROM Penicillium spinulosum Ak, Özlem M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ufuk Bakır Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tülin Güray August 1997, 72 pages Chitosan is a ?-(l?4)-linked glucosamine polymer and partially deacetylated form of chitin. Naturally, it is only present as a major component of the zygomycete cell walls and usually obtained by artificial deacetylation of chitin. Chitosanase (EC 3.2.1.99) is a hydrolytic enzyme that catalyzes the breakdown of chitosan into glucosamine oligomers. It has been isolated from 111several microorganisms including Streptomyces, Pseudomonas, Bacillus, Penicillium and Fusarium. In this study, a chitosan degrading fungus was isolated which has grown on chitosan stored in a humid environment. Then, it was identified as Penicillium spinulosum by the International Mycological Institute, England. The isolate was used for the production of chitosanase in a salt medium with either chitosan or Rhizopus cell walls as the sole carbon source. Chitosanase was produced under all the conditions tested, however better yields were obtained by using Rhizopus cell walls and cell wall concentration was optimized as about 1%. The enzyme was purified by using ammonium sulfate precipitation and ion-exchange chromatography and then further characterization was performed. Optimal pH and temperature of the enzyme were determined as pH 5.0 and 55 °C, respectively. Chitosanase obeys Michaelis-Menten type kinetics and the Km and Vmax values were calculated as 1.7 mg chitosan/ml and 146.4 umol glucosamine/min-ml, respectively, by extrapolating Lineweaver-Burk plot.