Characterization of rapidly solidified Al-Fe-V-Si alloy powders
Hızlı katılaşmış Al-Fe-V-Si alaşımı tozlarının karakterizasyonu
- Tez No: 116282
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KALKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Al-Fe-V-Si alaşımı, dağılımla mukavemetlendirilmiş, hızlı katılaşma, x-ışını difraktometresi. iv, Al-Fe-V-Si alloy, dispersion strengthening, rapid solidification, x-ray diffraction. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
öz HIZLI KATILAŞMIŞ Al-Fe-V-Si ALAŞIMI TOZLARININ KARAKTERİZASYONU Aral, Burç Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Ali Kalkardı Aralık 2001, 129 Sayfa Bu çalışmada, yüksek sıcaklık uygulamaları için dizayn edilmiş, dağılımla mukavemetlendirilmiş Al-Fe-V-Si alaşımının faz karakterizasyonu ve yüksek sıcaklıkların faz kararlılığına etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla gaz atomizasyonu tekniği ile üretilmiş hızlı katılaşmış tozlar kullanılmıştır. Faz tanımlamalarında esas olarak X-ışını difraktometresi kullanılmıştır. Üretilen ve ısıl işleme tabii tutulan farklı toz boyutlarındaki numunelerden elde edilen X-ışını bilgileri analiz edilmiştir. Isıl işlemler 150°C'den 650°C'ye kadar 10'ar saat uygulanmıştır. Dağılmış ikincil faz yapısının son derece kararlı olduğu ve ayrışmadığı tespit edilmiştir. Buna ilave olarak, mikroyapı araştırmasına ve faz analizine yardımcı olması için Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) da kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF RAPIDLY SOLIDIFIED Al-Fe-V-Si ALLOY POWDERS Aral, Burç MSc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ali Kalkardı December 2001, 129 pages In this study, phase characterization and effect of high temperatures on the phase stability of dispersion strength Al-Fe-V-Si alloys, designed for high temperature applications, were studied. For this purpose, rapidly solidified powder samples produced by gas atomization technique were used. X-ray diffraction is the principal method during phase identification. The diffraction patterns of different particle sizes, at both as-atomized and heat treated conditions were obtained and analyzed. Heat treated samples were exposed to temperatures 150°C to 650°C for 10 hours. The dispersoids were found to be extremely stable up to these temperatures and did not decompose. Scanning Electron Microscope (SEM) was also used for microstructure examination and phase analysis.