Effects of improvement plans on squatter areas: Ankara case
Islah imar planlarının gecekondu alanlarına etkileri: Ankara örneği
  1. Tez No: 68784
  2. Yazar: NECİBE AYDAN BÜYÜKGÖÇMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANSI ŞENYAPILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Gecekondu, Gecekondu Alanı, Nüfus Yoğunluğu, Sosyal ve Teknik Altyapı, Arazi Fiyatı, Arazi Sahipliliği, Sosyo-Demografık Yapı, Squatter areas, gecekondu, Improvement Plan, Population Density, Socio- Technical Infrastructure, Land Price, Land Ownership, Socio-Demographic Structure. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
öz Büyükgöçmen, Necibe Aydan Yüksek Lisans, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tansı Şenyapılı Aralık 1997, 148 sayfa 1940 lardan itibaren gelişmekte olan ülkelerde, dengesiz sosyo-ekonomik büyüme ve hızlı şehirleşme sonucunda gecekondu problemi ortaya çıkmıştır. Diğer gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye de 1960 lardan başlayarak gecekondu alanlarının ıslahı üzerine çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar 298 1 sayılı yasayla getirilen ve dünyada örneği olmayan Islah İmar Planı kavramı ile güncellik ve hız kazanmıştır. Islah İmar Planı çalışmalarının gecekondu alanları üzerine etkisi büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple, gecekondu alanlarının islah imar planlarından kazanç ve kayıpları bu çalışmada ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Bu tezde, ıslah imar planlarının gecekondu alanlarındaki mevcut yaşam standartlarını nasıl değiştirdiği üzerine yoğunlaşılmakta ve nüfus yoğunluğu, sosyal ve teknik altyapı, arazi sahipliliği, sosyo-demografık yapı ve arazi fiyatlarının, mevcut değerleri ile ıslah imar planıyla değişen değerleri arasında bir karşılaştırma yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF IMPROVEMENT PLANS ON SQUATTER AREAS: ANKARA CASE Büyükgöçmen, Necibe Aydan M. S., Department of Regional Planning Supervisor. Prof. Dr. Tansı Şenyapılı December 1997, 148 pages Squatter problem appeared in the mid 1940s as a result of rapid urbanization and unbalanced socio-economic development in Third World cities. As in other developing countries, Turkey attempted to improve squatter areas since 1960s and these improvement studies have gained actuality and acceleration with the Act No:2981. Improvement planning concept, which is a unique solution in the world, has been brought by this Act. Effects of these improvement planning works on squatter areas are very crucial. Thus, gains and losses of squatter areas from improvement plans are researched in this study. The main emphasis of this thesis is to clarify how improvement plans change existing living standards of squatter areas, therefore, existing and proposed values of population densities, social and technical infrastructures, land ownership, socio- demographic structure and land prices before and after implementation of improvement plans are compared. Ill