Mechanical properties of carbon fiber reinforced epoxy polyurethane interpenetrating polymer network composities
Karbon elyaf katkılı epoksi poliüretan içice geçmiş polimer ağı kompozitlerinin mekanik özellikleri
- Tez No: 68783
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Epoksi reçinesi, poliüretan, birbiri içine geçmiş polimer ağları, sertlik, Young modülü, eğilme dayanımı VI, Epoxy resin, polyurethane, interpenetrating polymer network, toughness, Young's modulus, flexural strength IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz Aydeniz, İpek Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Güngör Gündüz Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Nuri Akkaş Eylül 1997, 85 sayfa Bu çalışmada, birbiri içine geçmiş polimer ağları (IPN) oluşturularak, bisfenol A tipindeki epoksi reçinesinin, poli(propilen- etilen) kopolimer poliolundan sentezlenen poliüretan ile özellikleri geliştirilmiştir. Kompozit yapımı için basma deneyi sonuçlarından, malzemenin sertliği ve Young modülü göz önünde bulundurularak, %90 epoksi (EP)-%10 poliüretan (PU) içeren IPN kullanılmıştır. Bundan sonraki çalışmaları, saf epoksi reçinesi ve geliştirilmiş reçine ile karbon elyaf takviyeli tek yönlü kompozit yapımı oluşturmuştur. Hem saf epoksi ve geliştirilmiş ürüne, hem de bu reçineler ile yapılan kompozitlere çekme ve eğme testleri uygulanmıştır.Çekme testi sonuçlarına göre, saf epoksi reçinesi için sertlik ve Young modülü, sırasıyla, 0.053 MPa, 3575 MPa olarak saptanmış iken aynı özellikler IPN için 0.1270 MPa ve 2138 MPa'dır. Aynı değerler karbon elyaf katkılı epoksi kompoziti için, 19.5 MPa ve 33500 MPa olarak, IPN kompoziti içinse 23.6 MPa ve 26530 MPa olarak bulunmuştur. Eğilme dayanımı ve elastik modülü saf epoksi reçinesi için sırasıyla, 83.5 MPa ve 1817.4 MPa iken geliştirilmiş reçinede 98.5 MPa ve 2764.9 MPa'dır. Epoksi kompoziti için, eğilme dayanımı ve elastik modülü 1041.4 MPa ve 57374 MPa, geliştirilmiş reçinede ise 1190.3 MPa ve 66461 MPa olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MECHANICAL PROPERTIES OF CARBON FIBER REINFORCED EPOXY POLYURETHANE INTERPENETRATING POLYMER NETWORK COMPOSITES Aydeniz, İpek M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Güngör Gündüz Co-Supervisor: Prof. Dr. Nuri Akkaş September 1997, 85 pages In this study the modification of a diglycidyl ether of bisphenol A type epoxy (EP) resin with polyurethane (PU) which was synthesized from a poly(propylene-ethylene) copolymer polyol through forming an interpenetrating polymer network (IPN) was investigated. From the results of compression test, the modified resin was selected as an IPN of composition 90% EP-10% PU by considering the change in toughness and the modulus of the resins to make a composite. Later, studies were carried out by producing carbon fiber reinforced unidirectional composites with EP and the modified resin. Tensile and flexural tests were performed for both the neat resins and their carbon fiber reinforced composites. iiiFor neat epoxy resin the toughness and the modulus were determined as 0.053MPa, and 3575 MPa, respectively, while the corresponding properties for the modified resin were 0.1270 MPa and 2138 MPa obtained from the tensile tests. The corresponding values for the carbon fiber reinforced composite of EP resin were found to be 19.5 MPa and 33500 MPa, and for the modified resin the values were 23.6 MPa and 26530 MPa, respectively. The flexural strength and the modulus of elasticity were 83.5 MPa and 1817.4 MPa for the EP resin whereas for the modified resin the corresponding values were determined as 98.5 MPa and 2764.9 MPa, respectively. For the composites of the EP resin, flexural strength and modulus were obtained as 1041.4 MPa and 57374 MPa and for the modified resin composite the results were 1190.3 MPa and 66461 MPa.