Analysis, design and construction criteria of submerged tunnels
Batırma tüp tünellerin analiz, tasarım ve inşaat kriterleri
  1. Tez No: 68786
  2. Yazar: AHMET BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ATIMTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Batırma Tüp Tüneller, Batırma Tüpler, Taraklama -iv, Immersed Tube Tunnels, Submerged Tubes, Dredging -111
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
oz Bozkurt, Ahmet Yüksek Lisans, înşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ergin Atımtay Eylül 1997, 303 sayfa Oldukça detaylı bir literatür araştırmasına dayanan bu çalışma, batırma tüp tünellerin analiz, tasarım ve inşaat kriterlerini ortaya koymaktadır. Batırma tüp tüneller çelik ya da betonarme malzemeler kullanılarak tersanelerde 100-120 m'ye ulaşan segmentler halinde inşa edilmekte ve daha sonra nehir ya da deniz diplerinde daha önce kazılan hendeklere yerleştirilmektedir. Tünel elemanları genellikle tünel sahasına belli bir mesafede inşa edilmekte ve geçici uç kapaklar vasıtası ile sızdırmazlığı temin edilmektedir. Daha sonra elemanlar hendek üzerine gelecek biçimde yüzdürülerek su altına batırılmakta ve orada bağlantıları gerçekleştirilmektedir. Bağlantılar gerçekleştirildikten sonra geçici uç kapaklar sökülerek hendek tüneli korumak amacı ile dolgu malzemesi ile doldurulmaktadır. Batırma tüpler, özellikle yumuşak zeminli ve yüzer ekipmanlarla kazılmaya elverişli, sığ haliç ve nehirlerde karayolu ve demiryolu geçişleri için yaygın biçimde inşa edilmektedir. Bu çalışma kapsamında betonarme ve çelik batırma tüp tünellerin tasarım, analiz, deprem dayanımı, inşaat safhaları, rastlantısal yükler, kombine yükler için yük faktörleri ve malzeme spesifikasyonlarının da içeren yapısal tasarım özellikleri ele alınmıştır. Ayrıca veri toplama metodları, taraklama teknikleri, çevresel etkiler ve elemanların yüzdürülerek taşınmasını da içeren batırma tüp tünellerin inşaat teknikleri ile ilgili genel bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS, DESIGN AND CONSTRUCTION CRITERIA OF SUBMERGED TUNNELS Bozkurt, Ahmet Ms.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ergin Atımtay September 1997, 303 pages This study presents analysis, design and construction criteria of immersed (submerged) tube tunnels based upon a comprehensive literature survey. Immersed tube tunnels are constructed in the dry dock as a series of segments up to 100-120 m long, using structural steel shells or reinforced concrete then placed in trenches that have been dredged in river or sea bottoms. The sections are usually constructed at some distance from the tunnel location and made watertight with temporary bulkheads. They are then floated into position over the trench, lowered into place, and joined together underwater. The temporary bulkheads are removed, and the trench is backfilled with earth to protect the tubes. Immersed tubes have been widely used for highway and rail crossings of soft bottomed, shallow estuaries and tidal rivers or canals in which trenches may be excavated with floating equipment. The scope of this study mainly includes the structural design features of steel and concrete immersed tube tunnels, including, design, analysis, earthquake resistance, construction stages, accidental loads, load factors for combinations of loadings and material specifications. Also a general information on construction techniques for immersed tube tunnels, including special attention to data-collection methodology, dredging techniques, environmental impacts, and floating transport has been presented.