Bir tüketim pratiği olarak gençlerin israf anlayışının kır-kent bağlamında karşılaştırılması: İzmir örneği
Comparison of young people's understanding of waste as a consumption practice in a rural-urban context: Example of İzmir
  1. Tez No: 687885
  2. Yazar: EMİNE İDİL SAVUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNA FURAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, tüketim kültürü, israf anlayışı, kır-kent, Consumption, consumption culture, sense of waste, rural-urban
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Tüketim en genel ifadeyle, bireylerin yaşamın her alanındaki ihtiyaçlarını karşılaması olarak tanımlanmaktadır. Tüketim toplumunda teknolojinin ve yaşam koşullarının geliştirilmesinin etkisiyle tüketim hızla artmaya başlamıştır. Bu artışla birlikte tüketim, ihtiyaçları karşılamanın ötesinde bir anlam ifade etmeye başlamıştır. Tüketim, statü ve sosyal ilişkiler için de araç konumuna gelmiştir. Bu nedenle bireyler gösteriş için tüketim yapmaya yönelmiştir. Tüketim kavramındaki bu değişimle birlikte daha çok ortaya çıkmaya başlayan israf kavramı, tüketimde aşırılık ve boşa harcama olarak tanımlanmaktadır. Tüketim toplumunda bir tüketim pratiği olarak görülen israf davranışını, tüketimin en dinamik kesimi olan gençler üzerinden incelemek, gençlerin israf anlayışlarının kır ve kentte nasıl farklılaştığını açıklamak araştırmanın temel amacıdır. Tüketim ve israfın farklı türleri olduğu için iki kavram arasındaki ilişkinin farklı çeşitleri mevcuttur. Bu çalışmada israf kavramının giyim, gıda, enerji ve su israfı kapsamında ele alınması planlanmıştır. Bu alanların hepsinin araştırmaya dahil edilmesi gençlerin tüketim alışkanlıklarının ve israf davranışlarının incelenmesi açısından daha geniş bir perspektif sunacağı için tercih edilmiştir. Ayrıca bu kavramsal çerçeve, Baudrillard ve Veblen'in bu alandaki kuramsal metinleriyle desteklenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılarak İzmir'in merkezinde ve Ödemiş İlçesi'nin köylerinde yaşayan 20 katılımcı ile görüşülmüştür. Katılımcıların yaş aralıkları 18-30 olarak belirlenmiştir. Katılımcılar kartopu örneklem tekniğiyle seçilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla elde edilen veriler, kuramsal bakış açısıyla belirlenen temalar çerçevesinde analiz edilmiştir. Verilerin analizi sırasında Maxqda programı kullanılmıştır. Bu analizler doğrultusunda, çalışmanın en temel sonucu; gençlerin tüketim ve israf anlayışının kır ve kent bağlamında bazı farklılıklar gösterdiğidir. Ancak verilen yanıtlara bakıldığında, bu farklılıklara rağmen israf anlayışının kırda ve kentte benzerlik gösterdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Consumption is defined in the most general terms as meeting the needs ofindividuals in every field. Consumption has started to increase rapidly with the effect of the development of technology and living conditions in the consumer society. Consumption has also become a tool for status and social relations. For this reason, individuals tend to consume for show. The concept of waste, which has started to be used more with this change in the concept of consumption, is defined as excess and waste in consumption. The main purpose of the research is to examine the waste behavior, which is seen as a consumption practice in the consumption society, through the youth, who is the most dynamic part of consumption, and to explain how the young people's understanding of waste differs in rural and urban areas. Since consumption and waste are different types, there are different kinds of relationship between the two concepts. In thisstudy, the concept of waste is planned to be handled within the scope of clothing, food, energy and water waste. The inclusion of all these areas in the study was preferred because it would provide a broader perspective in terms of examining the consumption habits and wasteful behaviors of young people. In addition, this conceptual framework is supported by the theoretical texts of Baudrillard and Veblen in this field. In the research, using the qualitative research method, 20 participants living in the center of İzmir and the villages of Ödemiş District were interviewed. The age range of the participants was determined as 18-30. Participants were selected by snowball sampling technique. The data obtained through the semi-structured interview were analyzed within the framework of the themes determined from the theoretical point of view. In line with these analyses, the most basic result of the study is; young people's understanding of consumption and waste shows some differences in the context of rural and urban. However, despite some differences, the answers given in general show similarities in rural and urban areas.