Samsun ekolojik koşullarında Narlısaray populasyonu ile yabancı orijinli kenevir çeşitlerinin verim ve bazı kalite özelliklerinin araştırılması
Investigation of the yield and some quality characteristics of Narlisaray population and foreign original cannabin varieties in the ecological conditions of Samsun
  1. Tez No: 687902
  2. Yazar: DERYA AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM AYTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kenevir, CBD, Ham yağ ve protein, Lif verimi, Yağ asitleri, Hemp, CBD, THC, Crude fat and protein, Fiber yield, Fatty acids
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kenevir (Cannabis sativa L.) insanoğlunun M.Ö 8000 yıllarında kültüre aldığı 2n=20 kromozomlu tek yıllık; lif, tohum ve ilaç endüstrisi için yetiştirilen bir bitkidir. Bu çalışma Samsun ekolojik şartlarına en uygun kenevir populasyon ve çeşitlerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Araştırmada yerli Narlısaray populasyon ile Futura-75, Ferimon-12, Uso-31, Finola, Santhica-27 ve Fedora-17 yabancı orijinli çeşitler kullanılmıştır. Çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme parsellerinde 2019 yılında yürütülmüştür. Populasyon ve çeşitlerin morfolojik özelliklerinin belirlenmesi için (çimlenme süresi, çiçeklenme süresi , erkek bitki/dişi bitki oranı, bitki boyu, teknik sap uzunluğu, sap kalınlığı, bin dane ağırlığı, sap ve lif verimi) gözlem, ölçüm ve hesaplamalar yapılmıştır. Kimyasal içerkleri ise kenevir bitkisinin yapraktaki THC (tetrahidrokannabidiol) ile CBD (cannabidiol) oranları, tohumundaki ham yağ, ham protein ve yağ asitleri kompozisyon değerleri de belirlenmiştir. Morfolojik özellikleri ve kimyasal içerikleri bakımından yerli populasyon olan Narlısaray genotipi genellikle diğer çeşitlere göre Samsun koşullarında daha iyi performans göstermiştir. Ancak yağ asitleri bu genellemeye girmemiştir. Lif amaçlı üretimler için Narlısaray populasyonu miktar ve kalite bakımından diğer çeşitlere göre daha avantajlıdır. Endüstriyel kenevirin en önemli kriterlerinden biri olan THC ile CBD analizleri yapılmış ve istatiksel olarak hesaplanmıştır. Narlısaray populasyonun yabancı orijinli çeşitlere göre THC ile CBD nispeten oranı fazla olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hemp (Cannabis sativa L.) is a one-year-old with 2n = 20 chromosomes that mankind cultivated around 8000 BC; It is a plant grown for the fiber, seed and pharmaceutical industry. This study was planned to determine the most suitable cannabis population and varieties for Samsun ecological conditions. In the research, domestic Narlısaray population and Futuro-75, Ferimon-12, Uso-31, Finola, Santhica-27 and Fedora-17 varieties of foreign origin were used. The study was carried out in the experimental plots of the Faculty of Agriculture of Ondokuz Mayıs University in 2019. Observations, measurements and calculations were made to determine the morphological characteristics of the population and varieties (germination time, flowering period, male / female plant ratio, plant height, technical stem length, stem thickness, thousand grain weight, stem and fiber yield). The chemical content of the cannabis plant, THC (tetrahydrocannabidiol) and CBD (cannabidiol) ratios in the leaf, and the composition values of the crude oil, crude protein and fatty acids in the seed were also determined. Narlısaray genotype, which is a local population in terms of morphological characteristics and chemical content, has generally performed better in Samsun conditions than other varieties. However, fatty acids are not included in this generalization. Narlısaray population is more advantageous than other varieties in terms of quantity and quality for fiber production. . CBD analyzes were performed with THC, one of the most important criteria of industrial hemp, and statistically calculated. It has been determined that the Narlısaray population is relatively high in THC and CBD compared to foreign origin varieties.